V Šentvidu nov objekt za bolne otroke

Država je odobrila denar za novogradnjo objekta Centra za zdravljanje bolezni otrok.

Objavljeno
16. marec 2017 19.22
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek

Šentvid pri Stični – Na območju Centra za zdravljenje bolezni otrok nameravajo letos začeti dolgo načrtovano gradnjo objekta D in celovito obnovo stare stavbe A, v kateri zdaj prebiva 40 otrok in mladostnikov do 19. leta starosti. Naložba bo stala 1,8 milijona evrov, pri čemer bo država primaknila dve tretjini denarja, preostalo pa zavod z bančnim posojilom.

Z novogradnjo objekta D v dveh etažah bodo pridobili 500 kvadratnih metrov novih površin s kuhinjo, jedilnico in prostorom za gibalno terapijo, s celovito rekonstrukcijo objekta A, v katerem je zdaj na voljo dobrih 800 kvadratnih metrov, pa še 200 kvadratnih metrov površin. Z izvedbo projekta bodo izboljšali funkcionalnost in požarno varnost, zmanjšali energetske izgube in pridobili dodatne površine.

Objekt A ni bil namensko zgrajen za potrebe zdravstvenega centra, ampak je bil pred tem poslovno-stanovanjski objekt. Je statično neustrezen, stropne konstrukcije so lesene, treba je urediti podstrešje, kjer so prostori le delno izkoriščeni, in ga celovito toplotno sanirati. Z rekonstrukcijo objekta bodo pridobili štiri dodatne bolniške sobe ter pet dodatnih postelj. Vlada je že potrdila finančni načrt in tako prižgala zelo luč za izvedbo projekta.

Magdalena Urbančič, direktorica Centra za zdravljenje bolezni otrok. Foto: Bojan Rajšek/Delo

Po besedah direktorice centra Magdalene Urbančič bo gradbeno dovoljenje izdano v prihodnjih dneh, gradnja pa bo predvidoma trajala dobro leto. Center za zdravljenje bolezni otrok je bil ustanovljen leta 1956. V ustanovi, kjer prebiva do 60 otrok in mladostnikov, je zaposlenih 54 ljudi. Za hudo bolne otroke s kroničnimi boleznimi je poleg zdravljenja poskrbljeno tudi za izobraževanje, ki ga zagotavljajo v podružnični osnovni šoli v samem centru, srednješolske programe pa izvajajo v sodelovanju z ivanškim šolskim centrom Josipa Jurčiča.

»Naš cilj je poleg zdravljenja bolezni tudi pripraviti otroka na življenje s kronično boleznijo in ga pri tem opremiti s pozitivno samopodobo in samospoštovanjem,« je povedala Urbančičeva. Z otroki s posebnimi potrebami poleg medicinskega osebja delajo še fizioterapevti, delovni terapevti, psihologinje in socialne delavke ter logoped, dietetik in športni pedagog, ki so povezani v timsko delo za vsakega otroka posebej.

Urbančičeva je še povedala, da se z vodstvom ivanške občine ter ministrstvoma za zdravje in delo, družino in socialne zadeve že pogovarjajo o možnosti gradnje medgeneracijskega središča na območju njihovega centra. Projekt, ki je sicer še v povojih, predvideva gradnjo objekta za 50 ljudi. V njem bi izvajali dolgotrajnejšo oskrbo, načrtovane so gospodinjske skupnosti in prostori za dementne.