V UKC odstopila predstojnica oddelka za možganske kapi Janja Pretnar Oblak

Vzrok odstopa je nestrinjanje z načrti in razvojno vizijo vodstva nevrološke klinike in UKC.
Objavljeno
14. november 2017 08.47
bsa-Pretnar Oblak
Milena Zupanič, Brigite Ferlič Žgajnar, L. Z.. STA
Milena Zupanič, Brigite Ferlič Žgajnar, L. Z.. STA
Ljubljana − Včeraj popoldne je predstojnica kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo (KOVNINT) doc. dr. Janja Pretnar Oblak obvestila generalnega direktorja UKC Andraža Kopača, strokovno direkotorico UKC prof. dr. Marijo Pfeifer in sodelavce na nevrološki kliniki, da odstopa s položaja.

Odstopila je, ker se njen pogled na kompetence predstojnika, organizacijo in razvoj kliničnega oddelka bistveno razlikuje od vizij in načrtov vodstva nevrološke klinike, to je prof. dr. Simona Podnarja, in vodstva UKC, to je strokovne direktorice prof. dr. Marije Pfeifer. »Ker je poleg tega moje delo zelo oteženo zaradi obstrukcij oziroma nedelovanja posameznih sodelavcev znotraj oddelka, ne vidim smisla v nadaljevanju,« je zapisala doc. dr. Janja Pretnar.

Doc. dr. Pretnarjeva je hkrati odstopila tudi z mesta vodje delovne skupine projekta TeleKap, ki je nacionalni projekt za pomoč ljudem z možgansko kapjo po vsej Sloveniji.

Doc. dr. Pretnarjeva je prevzela vodenje oddelka pred dvema letoma in pol, po tem, ko je vodstvo UKC zaradi afere Radan odstavilo s položaja dotedanjo predstojnico prof. dr. Bojano Žvan. Žvanova se je kasneje prijavila na razpis za strokovno direktorico UKC, kjer pa se je svet zavoda odločil izbrati sedanjo direktorico, prof. dr. Marijo Pfeifer. Prof. Žvanova zdaj na sodišču dokazuje, da prof. Pfeiferjeva nima formalnih pogojev za vodenje Univerzitetnega kliničnega centra, hkrati pa si prizadeva za vodenje projekta Telekap, ki ga je zasnovala.

Prof. dr. Simona Podnarja, zaradi katerega je med drugim odstopila prof. Pretnarjeva, je za strokovnega direktorja nevrološke klinike izbrala prof. dr. Pfeiferjeva po upokojitvi dolgoletnega strokovnega direktorja prof. dr. Davida B. Voduška. Simon Podnar je brat prof. dr. Tomaža Podnarja, ki ga je prof. Pfeiferjeva imenovala za vodjo oddelka za otroško kardiologijo na pediatrični klinki, a je z mesta sredi poletja odstopil.

Oddelek za možganske kapi bo − kot smo izvedeli − do novega razpisa vodil prof. dr. Fajko Bajrovič.

Pfeiferjeva: Oblakova ni soglašala z uvedbo sprememb na oddelku

Pfeiferjeva je pojasnila, da je Oblakova leta 2016 že ponudila odstop, a ta ni bil sprejet. Po prihodu iz tujine je to storila vnovič, ker ni soglašala z uvedbo potrebnih sprememb na oddelku, je navedla strokovna direktorica UKC.

Prav tako bi bilo treba na omenjenem oddelku uvesti spremembe za vzpostavitev enakomernih obremenitev zdravnikov in spremembe na intenzivni enoti, s čimer pa Pretnar Oblakova ni soglašala in je odstopila, je dejala Pfeiferjeva.


Foto: Ljubo Vukelić