Bruselj soglaša z Microsoftovim prevzemom Linkedina

Nakup Linkedina, vreden 26,2 milijarde evra, je največji prevzem v zgodovini Microsofta.

Objavljeno
06. december 2016 18.39
APTOPIX Microsoft Shareholders
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Bruselj − Evropska komisija je ameriški družbi Microsoft danes izdala soglasje za 26,2 milijarde dolarjev vreden prevzem ameriške družbe Linkedin, ki upravlja istoimensko poslovno družbeno omrežje, pri tem pa ji je naložila določene pogoje glede spoštovanja pravil konkurence. Nakup Linkedina predstavlja največji prevzem v zgodovini Microsofta.

»Današnja odločitev zagotavlja, da bodo lahko Evropejci še naprej svobodno izbirali med profesionalnimi družbenimi omrežji,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager.

Komisija se je med ugotavljanjem skladnosti prevzema z evropsko zakonodajo osredotočila na storitve profesionalnih družbenih omrežij, programsko opremo za upravljanje odnosov z uporabniki in spletno oglaševanje.

Komisijo je skrbelo za konkurenco

Kot je razvidno iz podatkov na spletnih straneh komisije, jo je skrbelo predvsem, da bi Microsoft Linkedin vnaprej namestil na vse naprave s svojim operacijskim sistemom in da Linkedinovim konkurentom ne bi več omogočal dostopa do svojih baz podatkov.

Kot so poudarili v komisiji, bi lahko Linkedin tako povečal število svojih uporabnikov na način, ki brez prevzema ne bi bil mogoč. Prav tako bi združitev po mnenju komisije lahko novim ponudnikom profesionalnih družbenih omrežij izdatno otežila vstop na trg.

Kot je med drugim ugotovila komisija, dostop do celotne Linkedinove baze podatkov ni nujen za uspešen nastop na trgu. Microsoft ima po njenem mnenju prav tako razmeroma majhno vlogo na področju odnosov z uporabniki - močno ga prekaša denimo Salesforce - zato je malo verjetno, da bi predstavljal nelojalno konkurenco.

Kot je junija ob predstavitvi dogovora poudaril glavni izvršni direktor Microsofta Satya Nadella, prevzem združuje vodilni svetovni poslovni oblak in vodilno svetovno poslovno omrežje.

Microsoft ima po njegovih besedah dostop do uporabnikovih stikov in koledarjev, Linkedin pa do uporabnikove biografije in poslovne mreže. Ob povezavi teh serij podatkov lahko ob pomoči umetne inteligence oziroma digitalnih osebnih pomočnikov, kot je Microsoftova Cortana, pride do povsem novih funkcionalnosti.

Linkedin šteje že 433 milijonov uporabnikov z vsega sveta, ki se v Linkedinovem omrežju povezujejo s svojimi obstoječimi in potencialnimi poslovnimi partnerji in kolegi. Uporabnik na svoji strani na Linkedinu običajno navede svoje delovne izkušnje in kompetence, projekte in interese.

Nakup Linkedina predstavlja največji prevzem v zgodovini Microsofta. Doslej je to mesto pripadalo Skypu, za katerega je Microsoft leta 2011 odštel 8,5 milijarde dolarjev.

Analitiki neenotni

Analitiki so glede te Microsoftove poteze neenotni. Nekateri jo pozdravljajo kot modro in v prihodnost zazrto odločitev, s katero družba lepo dopolnjuje svoje obstoječe storitve in produkte, drugi pa dvomijo, da bo Microsoft s tem lahko uspešno vstopil na področje, na katerem je vodilni Facebook. Izpostavljajo tudi, da je Microsoft najbrž preplačal Linkedin.