Vodenje Generalštaba SV prevzel Dobran Božič

Novi načelnik generalštaba zagotavlja, da »metanja« iz služb v vojski ne bo.

Objavljeno
27. februar 2012 15.01
Z. P., notranja politika, STA
Z. P., notranja politika, STA

Ljubljana - Načelnik Generalštaba Slovenske vojske (GŠSV) Alojz Šteiner, ki je mandat nastopil v obdobju vlade Boruta Pahorja, se je danes tudi uradno in slovesno poslovil. Na njegov položaj je vlada Janeza Janše imenovala Dobrana Božiča, ki je zagotovil, da »metanja iz službe« v vojski ne bo.

Alojz Šteiner se po treh letih na čelu Generalštaba SV umika, posle je predal mlajšemu nasledniku Dobranu Božiču, ki ga je nova vlada nekoliko presenetljivo na ta položaj imenovala prejšnji četrtek. Iz Slovenske vojske so sporočili, da bo Šteiner odslej zaposlen v kabinetu ministra za obrambo Aleša Hojsa (NSi) kot svetovalec za vojaška vprašanja. Konec prihodnjega leta bo tudi izpolnil pogoje za upokojitev, a o tem danes Šteiner ni govoril. Ob slovesu je dejal, da se končuje njegovo službovanje v Slovenski vojski, vojak je bil kar 33 let, zdaj pa se podaja novim izzivom naproti.

Minister Hojs se je nekdanjemu načelniku GŠSV zahvalil za »zelo dobro opravljeno delo« v zaostrenih finančnih gospodarskih razmerah, saj je kljub temu vojska postala profesionalna struktura. Hojs je novinarjem dejal tudi, da je Šteiner zelo dobro izpolnil svoje naloge, »nekoliko slabše pa so razmere v komunikaciji, v medčloveških odnosih«.

Minister je komentiral tudi napovedi o varčevanju v javnem sektorju in morebitnih odpuščanjih. Povedal je, da odpuščanja na način »metanja iz službe« ne bo. »Dejstvo pa je, da imamo tudi pri nas precej ljudi, ki bi že lahko zapustili civilni del in odšli v pokoj,« je pojasnil. Hojs meni, da bi bilo treba najti sistemsko rešitev, ki bo veljala in se uporabljala v celotni javni upravi.

Alojz Šteiner je postal načelnik GŠSV leta 2009 na predlog ministrice Ljubice Jelušič. Dobran Božič je v službi v Slovenski vojski od leta 1993. Med drugim je bil tudi poveljnik 15. kontingenta SV v Afganistanu, ob vrnitvi novembra lani pa ga je ministrica za obrambo Jelušičeva povišala v brigadirja.