Vojska dežurala za promocijo in 450 vstopnic

Neurejenost področja helikopterske nujne medicinske pomoči ogroža tudi planiške skoke.

Objavljeno
09. april 2017 21.01
Simona Fajfar
Simona Fajfar
Planica, Ljubljana – Ker nimamo urejenega področja helikopterskih prevozov nujne medicinske pomoči (HNMP) in bo dotrajanim policijskim helikopterjem začasno slovensko dovoljenje poteklo konec leta, je pod vprašajem tudi največji športni dogodek pri nas, svetovno prvenstvo v smučarskih skokih v Planici.

Pred dnevi, ko je v Planici potekal eden najodmevnejših športnih dogodkov pri nas, je bil ob letalnici tudi helikopter Slovenske vojske. Poleg njega je imela vojska tam tudi posadko z medicinsko ekipo, a brez svojega zdravnika. Gre za, kot pravijo v vojski, helikopter za medicinsko evakuacijo oziroma medevac , hitri transport težko poškodovanih ali ranjenih oseb. Tovrstno sodelovanje je že desetletna praksa, ki sta jo vojska in Smučarska zveza Slovenije, znotraj katere deluje tudi OK Planica, opredelili v pogodbi.

Namesto denarja promocija Slovenske vojske

Toda organizatorji planiških poletov sodelovanja helikopterske ekipe ne plačajo, čeprav pričakujejo, da bodo letos od štiridnevnega dogodka, ki ga je obiskalo okrog 110.000 ljudi, imeli od 200.000 do 300.000 evrov dobička. Namesto denarja, ki bi se stekel v državni proračun, so se, pravijo v službi za strateško komuniciranje pri obrambnem ministrstvu, s pogodbo dogovorili za promocijske aktivnosti: na tiskovinah in promocijskih materialih so logotipi ministrstva in vojske, na vidnem mestu je izobešena zastava vojske, objavijo promocijski videospot, prav tako pa na slovesnosti sodelujejo predstavniki ministrstva in vojske.

Smučarska zveza Slovenije je obrambnemu ministrstvu in vojski zagotovila 440 vstopnic za ogled letošnjega tekmovanja v Planici, obenem pa še vsaj deset vstopnic za protokolarne obiske. Med drugimi sta bila tam obrambna ministrica Andreja Katič in načelnik generalštaba Andrej Osterman.

Poleg tega poznavalci opozarjajo, da je navzočnost vojaškega helikopterja na verjetno najbolj odmevni športni prireditvi pri nas v neskladju z zakonodajo. Kar, dokler ne gre kaj narobe, ni problematično. Slovenija je glede letalstva v popolnosti prevzela evropske uredbe (predvsem uredbi EU 216/2008 in EU 965/2012), kjer je jasno opredeljeno, da lahko komercialne polete nujne medicinske pomoči izvajajo le tisti letalski operaterji, ki so nosilci veljavnega evropskega dovoljenja za izvajanje letalskih dejavnosti na področju medicinskih letov (AOC). Prav tako je v pravilniku o nujni medicinski pomoči iz leta 2015 jasno opredeljeno, da je izvajanje nujne medicinske pomoči na prireditvah komercialna dejavnost, ki jo plača organizator.

Evropski predpisi jasno opredeljujejo tudi, da vojaških helikopterjev ne bi smeli uporabljati za komercialne civilne in letalske operacije. Zato imamo helikoptersko nujno medicinsko pomoč organizirano prek ministrstva za notranje zadeve oziroma to opravljajo helikopterji policije. Ti stroji so zastareli, stari 20 let in več, obenem pa nimajo veljavnega evropskega dovoljenja za izvajanje letalske dejavnosti na področju medicinskih letov (AOC). Pravno luknjo so sicer zakrpali z začasnim slovenskim dovoljenjem, a se bo to, kot smo že poročali, konec leta izteklo in ga – vsaj po evropskih pravilih – ne bo več mogoče podaljšati.

Vojska, ponavljajo poznavalci, komercialnih operacij ne sme opravljati, sodelovanje vojaškega helikopterja v Planici pa je komercialna dejavnost, torej v neskladju z evropsko zakonodajo. To na obrambnem ministrstvu zanikajo in pravijo, da sodelovanje na prireditvi v Planici ni komercialna operacija, ker jim to dovoljuje 10. člen uredbe o uporabi obrambnih zmogljivosti pri podpori državnih organov, sodelovanju s samoupravnimi lokalnimi skupnostmi in nevladnimi organizacijami. V njem je določeno, da lahko ministrstvo in vojska sodelujeta, »če se na tak način krepi ugled države oziroma zaupanje v Slovensko vojsko, ni pa mogoče ali smotrno nalog, ki naj bi jih izvedli z vojaškimi ali obrambnimi zmogljivostmi, opraviti z drugimi izvajalci. O sodelovanju odloči minister na prošnjo organizatorja velike mednarodne športne prireditve oziroma vlada na predlog ministra.«

Dobiček je, a le za šport

Toda prav ta člen, ki ga služba za strateško komuniciranje sicer v odgovoru ne navaja v celoti, pravi, da lahko ministrstvo in vojska sodelujeta z vojaškimi in obrambnimi zmogljivostmi pri izvedbi velikih mednarodnih športnih prireditev, a le v primerih, kjer ni mogoče ali kjer ni smotrno teh nalog »opraviti z drugimi izvajalci«.

Še jasneje pa je določeno v nadaljevanju člena, kjer piše, da mora organizator, če je prireditev pridobitna, »pokriti stroške storitev, ki se opravijo z vojaškimi ali drugimi obrambnimi zmogljivostmi, po predpisih, ki urejajo lastno dejavnost ministrstva«. Čeprav bodo imeli organizatorji Planice dobiček – namenili ga bodo za šport – pa stroški, ki jih je imela vojska, ne bodo plačani.

Toda to je le del problema, saj je z vprašanjem zagotavljanja helikopterske nujne medicinske pomoči povezana prihodnost slovenskega nacionalnega praznika v Planici. Slovenija kljub starim policijskim helikopterjem tega področja v nekaj letih ni uredila, tako da nima ne ustreznega helikopterja ne ustreznega operaterja za izvedbo nujnih medicinskih prevozov na tovrstnih prireditvah. Problem je, da ne z vojaškimi ne s policijskimi helikopterji ni izpolnjen eden od pogojev, ki jih zahtevajo pravila FIS, da se prireditev lahko izvede. In ostane le najem komercialnih operaterjev.