Vojska prevzela Center mladih Koper

Nova vodja obljublja podporo alternativi, s poudarkom na kakovosti.

Objavljeno
20. maj 2015 01.41
suligoj/koper in ankaran
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper – Mojca Vojska je nova vodja Centra mladih Koper, naslednika MKC, ki ga je v Gregorčičevi ulici 4 dolga leta vodil Marko Brecelj. »Zaposlena je na podlagi javnega razpisa v Javnem zavodu za šport in mladino, ki je prevzel v upravljanje tudi področja mladine. Njena prednostna naloga je vzpostavitev Centra mladih v prostorih na Gregorčičevi 4,« so odgovorili s koprske občinske uprave.

Mojca Vojska je bila aktivistka Kluba študentov Sežana, vodja festivala Mladifest v Sežani in je tudi menedžerka Tinkare Kovač. Uradno še nima opredeljene funkcije vodje centra, saj Javni zavod za šport in mladino šele zdaj pripravlja sistemizacijo in nov statut, na podlagi katerega bo Center mladih Koper (CMK) deloval kot samostojna organizacijska enota. »Takoj po sistematizaciji bomo oblikovali programski svet centra, v katerega bomo vključili predstavnike vseh mladinskih organizacij iz mestne občine Koper, ki bodo sooblikovali program CMK,« je dejala Mojca Vojska.

Obljublja boljše pogoje

»Žanrskih omejitev ne bo, izhodišče bodo kakovostne in raznolike vsebine, v centru bodo lahko delovale organizirane in tudi neorganizirane skupine mladih. Delovale bodo vse skupine, ki so bile prej v MKC,« je povedala nova vodja. Po njenih besedah bodo imeli veliko boljše pogoje, saj bodo do konca junija prostori prenovljeni, nastopali in delovali bodo lahko brezplačno, neorganiziranim in začetniškim skupinam bodo ponujali mentorsko podporo, jim pomagali pri prijavah na razpise za sredstva. »Mislim, da je velika večina zainteresirana za ponovno delovanje v teh prostorih.«

Kot je dejala, so sodelovanje že napovedali Klub študentov občine Koper, kulturno-izobraževalno društvo Pina in nekaj neformalnih skupin, po vsej verjetnosti tudi Klub aktivne mladine (KAM), ki je bil najbolj razočaran nad odločitvijo občine o načinu upravljanja. »Mislim, da bodo vsi ustvarjalci imeli veliko boljše pogoje, kot so jih imeli prej. Predvsem bo na voljo več prostorov, saj je bilo prejšnja leta javno dostopnih manj kot polovica od približno 400 kvadratnih metrov površine centra,« je napovedala Vojska.

Prezgodaj za ocene

Člani Kluba KAM so pričakovali, da bodo po odhodu Marka Breclja oni dobili možnost upravljanja centra mladih, zato so bili ogorčeni in so protestirali, ko je župan predlagal, občinski svet pa prenesel upravljavstvo na svoj javni zavod. Borut Jerman, podpredsednik in progamski vodja mladinskega centra Pina, glede imenovanja nove vodje centra pravi: »V našem klubu, ki je povsem korektno deloval tudi z Brecljem, smo ob takšni rešitvi zadržani in centra ne bi radi ocenjevali, preden bo začel delovati. Mislim, da je treba pustiti novi formi vsaj pol leta časa, počakati in videti, kakšen bo program, potem ga bomo lahko ocenjevali. Sedanja vodja je že delovala v podobnih centrih, Kopra sicer ne pozna, ampak je prav, da ji damo možnost«.

Mojca Vojska je prepričana, da bo povpraševanje mladih ustvarjalcev na področju kulture ali izobraževalne dejavnosti preseglo razpoložljive prostore: »Alterantivo podpiram, toda sama po sebi ne bo imela izključne prednosti, prednost bi radi dali kakovostnim programom, o katerih bodo odločali člani programskega sveta.«