Z Atrijevimi posli se ukvarjajo policisti

Odklopov elektrike v stavbah, ki jih upravlja Atrij, za zdaj menda ne bo, kljub temu se etažni lastniki odločajo za menjavo upravnika.

Objavljeno
15. februar 2017 08.02
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Celje – Stanovalci in pravne osebe v stavbah, kjer je upravnik podjetje Atrij Celje, ta teden niso ostali brez elektrike. So pa nekateri Atrij prijavili policiji, ki zdaj zbira obvestila zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja pri gospodarski družbi. Proti Atriju je bila že lani podana kazenska ovadba zaradi suma poslovne goljufije, tožilstvo pa o njej še ni sprejelo odločitve.

»Z ženo razmišljava o tožbi,« je povedal stanovalec Miran Grizolt iz Milčinskega 7 v Celju. Dolg za elektriko v njihovem vhodu znaša dobrih 1600 evrov. »Mi smo čisto vse plačali! In zdaj bi nam odklopili elektriko? Prejšnji mesec smo plačali tudi novemu podjetju Atriju Fisi. Nismo vedeli, da sploh nimajo pogodbe z Elektrom Celje,« je povedal Grizolt, ki pravi, da se jim težave z Atrijem vlečejo že nekaj let: »Novo streho imamo dve leti, stanovalci smo vse plačali, Atrij pa podizvajalcem še vedno dolguje 4000 evrov. Za rezervni sklad imamo več računov, ampak nič več jim ne verjamem, ali je kaj v njem ali ne. V ponedeljek se bomo srečali s tremi potencialnimi novimi upravniki. Atrij moramo zamenjati. Ker to je čista kraja!«

O poplačilu zapadlih terjatev in tudi morebitnih postopkih proti Atriju bodo na zboru etažnih lastnikov v stavbi, kjer sta tudi CSD in Zpiz, odločali jutri. Novega upravnika so že izbrali. Grizolta jezi, zakaj so dobavitelji tako dolgo čakali. Vprašanje je na Elektro poslal, pa ni dobil odgovora. Neuradno so se dobavitelji zavedali, da nihče ne plača na rok, so se pa z Atrijem pogovarjali. Leto dni je za pogovore z Atrijem porabil tudi slatinski župan Branko Kidrič: »Atrij nam je za najemnine dolgoval skupaj 60.000 evrov. Povedali smo jim, da bomo iskali novega upravnika, če dolgovi ne bodo poravnani. In konec leta so nato plačali vse zapadle obveznosti. Smo pa vse zadnje račune Atrija Fise zavrnili, saj čakamo na njihov odgovor, kakšen bo prenos poslov upravljanja.«

Višina dolga neznana

Direktor podjetja Atrij Radovan Cink ovadb in novih preiskav, ki so jih sprožili občani, ne komentira oziroma pravi, da z njimi v Atriju niso uradno seznanjeni. Je pa poudaril, da so v podjetju držali obljubo: »Odklopa elektrike ni bilo, kar smo ves čas zatrjevali. Seveda vse še ni rešeno, vendar se pogovarjamo. Nikomur ne nameravamo ustvariti škode.« Je pa dejstvo, da je dolgove poravnal v zadnjem trenutku. Prva je bila za odklop na vrsti nekdanja Ingradova stavba. Tam je za omrežnino v celoti poravnal dolg do Elektra Celje. Za druga štiri merilna mesta, med katere spada tudi objekt CSD in Zpiz, dolg še ni poplačan. Iz Elektra Celje so sporočili, da se z Atrijem pogovarjajo: »Vsekakor je naš cilj, da je dolg na omrežnini poravnan in da odklopov ne bo.«

Koliko dolga se je pravzaprav nabralo, posamezni dobavitelji ne povedo, Atrij pa je dolžnik tako do Elektra Celje in ECE kot do Simbia in nekaterih občin. Skupaj naj šle neporavnane obveznosti v več sto tisoč evrov; samo za elektriko v eni poslovni stavbi Atrij dolguje 60.000 evrov in v drugi 80.000 evrov, Simbiu 138.000 evrov ... Atrij je eden največjih upravljavcev na tem območju, skupaj upravlja več kot 300 objektov.

Reševanje z drugo družbo

V Atriju so svoje težave poskušali reševati z družbo Atrij Fisa, ki je bila v sodni register vpisana decembra lani. Ta je, kot je povedal Cink, plačala za 100.000 evrov elektrike, vendar naj bi bil to le manjši del dolga. Po podatkih Ajpesa je 60-odstotni lastnik Atrija Fise mariborsko podjetje I.A.G. poslovne finance Andreja Kaca, 40-odstotni lastnik pa murskosoboško podjetje Fisa nepremičnine Stojana Fišerja, ki ima v lasti tudi podjetje Upravljanje Piran. Z Atrijem novo podjetje Atrij Fisa nima ničesar skupnega razen dela imena in istega direktorja. Kljub temu je novo podjetje etažnim lastnikom pošiljalo položnice in mnogi so jo tudi plačali.

Cink ponovno poudarja, da imata Atrij in Atrij Fisa podjetniško pogodbo: »Pripravljamo tudi nove pogodbe, ampak prej zanje ni bilo časa.« Zdaj se zdi, da je za nove pogodbe že prepozno, saj mnogi že iščejo novega upravnika. In prav težko jim ga ne bo najti, saj konkurenčna podjetja etažnim lastnikom že ponujajo tudi odkup dolgov do dobaviteljev.