Z zapisom izrazili nestrinjanje s sprejetjem novele zakona o tujcih

Ponoči je skupina posameznikov na Trgu republike v sneg zapisala »Ni vsaka kri rdeča«, kar sta Milan Brglez in Borut Pahor ostro obsodila.

Objavljeno
27. januar 2017 19.08
Ma. F.
Ma. F.

Ljubljana -Predsednik DZ Milan Brglez je danes pred govorom ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta ostro obsodil napis na Trgu republike, kjer je v snegu z rdečo barvo zapisano »Ni vsaka kri rdeča«. »Gre za nedopusten in zavržen napis, ki poziva k rasni nestrpnosti v naši državi. Ne samo, da je ta prepovedana z Ustavo Republike Slovenije, ampak je kakršnokoli razločevanje na podlagi rase ali druge osebne okoliščine prepovedano tudi s številnimi mednarodnimi konvencijami,« je zapisal v sporočilu za javnost.

Na zapis se je odzval tudi predsednik Borut Pahor, ki je na tviterju zapisal, da obsoja sleherno nestrpnost in poziva vse, da se vzdržijo ravnanj, ki bi jih drugi razumeli kot žalitev ali celo kot sovraštvo. »Imamo eno državo in eno domovino. Ta je dovolj velika za vse, na koncu izključevanja pa bi bila premajhna tudi za tiste, ki jo odrekajo drugače mislečim.«

Odbor 26.1.17: Izraz nestrinjanja s sprejetjem sporne novele zakona

Po včerajšnji seji DZ, na kateri so poslanci z navadno večino podprli problematizirano novelo zakona o tujcih, »ki poleg ženevske konvencije krši še mnogo drugih deklaracij o človekovih pravicah, evropskih ter mednarodnih pravnih zavez in pogodb, smo se prizadete posameznice in posamezniki odločili za nočno akcijo izraza nestrinjanja z zapisom 'Ni vsaka kri rdeča',« je Odbor 26.1.17 danes zapisal v sporočilu za javnost.

Kot pojasnjujejo, »ironičen zapis«, ki ga je predsednik DZ napačno interpretirali kot sovražni govor, ni naperjen proti žrtvam holokavsta, ki se jih na današnji dan spominjamo, ampak problematizira sporno novelo zakona in dosedanji odnos vlade do migrantov in beguncev. »Aktivacija zakona ob morebitnem ponovnem prihodu večjih skupin migrantov bo vodila v izredno subjektivno in pogosto rasistično obravnavo beguncev, ki smo ji bili s strani policije priča že lansko jesen ob vzpostavitvi balkanskega koridorja.«

»Državniški odziv na napis ironično odseva ujetost v politiko strahu, ki jo sami ustvarjajo, širijo in reproducirajo. Zaskrbljujoče je, da so poslanci v DZ novelo zakona sprejeli le dan pred dnevom spomina na žrtve holokavsta. Ob vsem tem bi nam moralo biti že zdavnaj jasno, da tako pred, kot za slovensko mejo, vsaka kri ni rdeča,« so še zapisali.