Za energetsko sanacijo 700 milijonov evrov

V Bohinju začetek vladnega projekta, ki bo trajal do leta 2020 in bo ustvaril 8000 novih delovnih mest.

Objavljeno
19. september 2016 21.28
Blaž Račič
Blaž Račič
Ribčev Laz – S podpisom pogodbe za energetsko prenovo Centra šolskih in obšolskih dejavnosti (CŠOD) Bohinj z družbo Petrol po modelu energetskega pogodbeništva se je tudi na operativni ravni začelo izvajanje projekta energetske sanacije državnih in občinskih objektov v Sloveniji.

Vladni projekt si je za cilj postavil izboljšati energetsko učinkovitost stavb v državni in občinski lasti za petino do leta 2020 in ga bodo podprli s kohezijskim denarjem EU. Kot je dejal Klemen Potisek, državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo, bodo v tej finančni perspektivi projekti energetske sanacije stavb v državni in občinski lasti skupaj vredni okoli 700 milijonov evrov. Približno 40 odstotkov denarja bo iz sredstev EU, preostalo bodo morali zagotoviti investitorji s partnerji. Državne in občinske stavbe predstavljajo približno petino vseh predvidenih energetskih prenov stavb v Sloveniji v tem obdobju, njihova celotna vrednost pa je ocenjena na 3,4 milijarde evrov, je povedal Potisek.

Pospešek gradbeništvu

Glede na to, da je stavbni fond v Sloveniji precej star, saj je bilo 70 odstotkov stavb v državni in občinski lasti zgrajenih pred letom 1980, je potencial izjemen, je dejal državni sekretar. Eden od ciljev vladnega projekta je tudi pospešiti gradbeno dejavnost, saj vsak evro, vložen v energetsko prenovo, prinese vsaj dva evra nove vrednosti, je dejal Potisek in dodal, da bi ob izvedbi celotnega programa ustvarili od 7000 do 8000 novih delovnih mest.

V prvem delu vladnega projekta bodo po besedah Potiska izvedli pilotne projekte, s katerimi želijo preveriti delovanje celotnega sistema energetske prenove stavb, ki so ga skupaj s tehnično pisarno, ki bo podprla izvedbo projektov, vzpostavili na ministrstvu. Prvi od teh projektov – energetska prenova CŠOD Bohinj – je včeraj že stekel, med pilotnimi projekti bodo energetsko prenovili še sodišča v Celju, Murski Soboti in Slovenj Gradcu ter stavbo pravosodne in državne uprave v Šmarju pri Jelšah. Po opravljenem delu bodo ocenili, ali je sistem učinkovit, izkušnje pa jim bodo pomagale pri izvedbi naslednjih projektov, za katere bodo denar delili na razpisih, ki jih bodo na ministrstvu objavljali vsakih nekaj mesecev.

Promocija zelene politike

Energetska sanacija CŠOD Bohinj, ki je po ocenah vreden dobrih 700.000 evrov, bo del siceršnje prenove tega doma, ki je stekla že pred časom in je skupaj vredna tri milijone evrov, je povedala v. d direktorice CŠOD Alenka Kovšca. Pogodbeni partner CŠOD je družba Petrol, ki bo po besedah Jožeta Torkarja iz Petrola v objektu vzpostavil celovit sistem prezračevanja, vgradil bo toplotno črpalko in peč za lesne sekance, novo stavbno pohištvo in kritino. CŠOD Bohinj so za prenovo izbrali tudi zato, ker želijo mlade, ki obiskujejo dom, spodbujati k energetski učinkovitosti, spremeniti kulturo bivanja in spodbujati prehod v nizkoogljično družbo, je še povedal Torkar.