Za zdaj brez novih primerov ptičje gripe

Veterinarsko higienska služba je 12. januarja prevzela pet poginulih prostoživečih ptic in perutnine.

Objavljeno
13. januar 2017 16.21
bsa Race
M. P. V.
M. P. V.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ki na svoji spletni strani vsak dan objavlja aktualne informacije o aviarni infuenci (AI) v Sloveniji in drugod po Evropi.

Veterinarsko higienska služba je 12. januarja prevzela pet poginulih prostoživečih ptic in perutnine. Vsem so bili odvzeti vzorci za nadaljnjo analizo.

Nacionalni veterinarski inštitut je na prisotnost aviarne influence analiziral deset osebkov perutnine. Pri osmih sta bila rezultata negativna, pri dveh je preiskava še v delu.

V preiskavo je inštitut doslej dobil tudi 54 poginulih prostoživečih ptic. Za 44 živali je preiskavo zaključil, pri 14 ta še poteka.

Od potrditve virusa ptičje gripe H5N8 pri labodu grbcu s Pragerskega 10. januarja ni bilo novih primerov ptičje gripe pri prostoživečih pticah.

V Evropi so doslej AI potrdili v 25 državah, nazadnje včeraj v Črni Gori in Španiji. V obeh državah so ptičjo gripo ugotovili pri prostoživečih pticah. Število izbruhov bolezni pri perutnini se je povzpelo na 459, pri prostoživečih pticah na 413, 12 primerov pa so zabeležili pri pticah v ujetništvu.