Zabavna poživitev planinskega muzeja

Po 80 letih so zatočišče planincev preselili z roba planote Na jezerih nad dolino Vrat v Mojstrano.

Objavljeno
21. julij 2016 20.35
Blaž Račič
Blaž Račič
Mojstrana – »Zabavno je,« sta sodelovanje v doživljajski igri s planinsko tematiko v sobi pobega (escape room), ki so jo pred dnevi odprli pred Slovenskim planinskimi muzejem v Mojstrani, komentirala nemška turista. Ob tem sta si ogledala še bivak dve, ki so ga po 80 letih preselili z roba planote Na jezerih nad dolino Vrat.

»Veliko podobnih bivakov sva že videla med obiski gora pa tudi v muzejih, a tako zanimive sobe pobega, kakršno so zasnovali pod tukajšnjim bivakom, nisva mogla obiskati niti na Južnem Tirolskem, ki je znano kot planinska meka,« sta po obisku sobe pobega zadovoljno ugotavljala Johanna Herzog in Lucas Guggenberger iz nemškega Memmingena. V Mojstrano sta se spustila z vrha Triglava, ki sta ga obiskala dan pred tem. V doživljajski igri moraš aktivno sodelovati in je zato zanimiva tako za odrasle kot tudi za mlajše, sta povedala turista, ki počitniški čas izkoriščata za raziskovanje Slovenije.

»V prvih nekaj dneh po odprtju sobe pobega, ki je novost v Mojstrani, smo z obiskom in odzivi sodelujočih v doživljajski igri zelo zadovoljni,« pravi Irena Lačen Benedičič, direktorica Gornjesavskega muzeja Jesenice, v sklopu katerega deluje Slovenski planinski muzej (SPM) v Mojstrani.

Timsko delo, tako kot v gorah

Z bivaka dve, ki ga je jeseniško planinsko društvo postavilo leta 1936, se je odpiral eden najlepših razgledov na dolino Vrat in severno steno Triglava, zaradi starosti pa so ga zdaj preselili v dolino in ga podarili muzeju. Direktorica pravi, da so razmišljali, kako bivak, ki ponuja zgolj zasilno zatočišče planincem v gorah, zanimivo vključiti v ponudbo muzeja. Tako se je porodila zamisel za ureditev sobe pobega, ki so v svetu vse bolj priljubljene in privabljajo turiste. Sodobni obiskovalci niso le pasivni opazovalci, saj si tudi v muzejih želijo lastnih doživetij, je poudarila Irena Lačen Benedičič. Bivak so postavili na vrh skalnjaka ob muzeju, pod njim pa so v dveh ladijskih kontejnerjih uredili štiri sobe za igro pobeg v bivak, ki si ga udeleženci lahko za nagrado ogledajo po koncu igre.

Naloge s planinsko tematiko so zasnovali s pomočjo strokovnjakov z različnih področij, udeleženci pa jih rešujejo kot skupina. Tudi v gore se je treba odpraviti v skupini, saj je tako ovire laže premagovati. Velik poudarek igre je na medsebojnemu sodelovanju, pri čemer je treba pokazati nekaj (planinskega) znanja, ročnih spretnosti, zbranosti in imeti spomin.

Postavitev bivaka in ureditev sobe pobega sta muzej stali 34.000 evrov, pri čemer je del denarja zagotovilo ministrstvo za kulturo, del so zbrali v muzeju, približno polovico pa je prispevala občina Kranjska Gora, ki Mojstrano razvija predvsem kot izhodišče za obiskovanje planin.