Zakeršnik – Koroški aeroklub 1 : 1

Letalci Zakeršniku ne dolgujejo 200.000, temveč 16.000 evrov in nobenega zemljišča.

Objavljeno
29. november 2016 20.08
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik
Slovenj Gradec – Višje sodišče v Mariboru je skoraj v celoti razveljavilo sodbo Okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu, ki je januarja v sporu med podjetnikom Jankom Zakeršnikom in Koroškim aeroklubom odločilo v prid prvemu. Zadevo je vrnilo v ponovno sojenje. Prva obravnava bo 31. januarja.  

Če bo slovenjgraško sodišče sledilo ugotovitvam Višjega sodišča v Mariboru, Janko Zakeršnik ni upravičen do skoraj petih hektarjev zemljišč na letališču, med katerimi je del vzletno-pristajalne steze, in plačila dobrih 200.000 evrov, pri katerih je 130.000 evrov kupnine za letališki hangar.   »Sodbe še nisem videl, ker sem na službeni poti v tujini, a po tem, kar mi je povedal naš odvetnik, sem vesel odločitve Višjega sodišča v Mariboru,« je povedal predsednik Koroškega aerokluba Dani Kotnik. Vrnitev zemljišč, ki jih je Zakeršnik zahteval od kluba in se pri tem skliceval na prodajno pogodbo iz leta 2001, za katero je Višje sodišče v Mariboru zdaj ugotovilo, da gre le za predpogodbo, bi klubu omogočila vrnitev na lokacijo in oživitev letalske dejavnosti. »V tem primeru bi si na letališču postavili nov hangar in se iz Celja, kjer gostujemo, z letali znova vrnili pod domače nebo,« je napovedal Dani Kotnik.

Zakeršnik: Ne bo več turizma na Koroškem

Višje sodišče v Mariboru se je s prvostopenjskim v Slovenj Gradcu strinjalo le v enem delu sodbe, in sicer tistem, ki koroškim letalcem nalaga plačilo neporavnanih najemnin z zamudnimi obrestmi v višini dobrih 16.000 evrov. »Višje sodišče v Mariboru je skoraj v celoti upoštevalo našo argumentacijo v obrambi,« je povedal odvetnik letalcev Erik Šuler iz odvetniške pisarne Verstovšek, ki optimistično pričakuje začetek ponovljenega sojenja. »Goljufajo! Prodali so, zdaj pa ne priznajo,« je spor, ne pa tudi sodbe višjega sodišča, ki je še ni videl, komentiral Janko Zakeršnik. »Ko so denar potrebovali, sem jim bil dober. Jaz se nič ne sekiram. Pač ne bo več turizma na Koroškem,« je rekel Zakeršnik in se obregnil ob delovanje slovenjgraškega župana Andreja Časa in njegove žene, predsednice Okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu. »Župan je bil takrat zraven. Zdaj pa čisto drugače govori. Izigrali so me,« meni Zakeršnik.

Na letališču mrtvilo, hotel med tednom zaprt

Spor med Jankom Zakeršnikom in Koroškim aeroklubom je zadal močan udarec letalski klubski dejavnosti na Koroškem. Po sporu s podjetnikom, sprva prijateljem in sodelavcem v klubu, so se morali letalci z letališča v Mislinjski Dobravi posloviti sredi letošnjega leta. Občina jim je na razpolago ponudila pisarno v središču mesta, pet klubskih jadralnih letal pa so morali razstaviti in pospraviti v vozove. V družbi Ikar, ki slovenjgraško letališče upravlja, so ves čas trdili, da lahko člani Koroškega aerokluba na letališču letijo, a pod prav nič drugačnimi pogoji kot letalci od drugod. Zadnje mesece je na lokaciji mrtvilo.  Koroški aeroklub je bil v prodajo letališke steze in nepremičnin ob njej prisiljen zaradi hudih finančnih težav. Pogodbo z Zakeršnikom so podpisali leta 2001. Letališče je dobil za borih sto tisočakov. V prodajni pogodbi so si koroški letalci zagotovili brezplačno uporabo letališke steze in dovoznih poti do letališča pa tudi letni obseg brezplačne vleke klubskih jadralnih letal. Dogovori so veljali le pet let, nato pa so se začeli spori, ki so Zakeršnika in letalce privedli na sodišče.  Ker na letališču ni več letalcev, je tudi obiskovalcev malo, zato Zakeršnikov razkošni hotel, ki ga ima v najemu družba Vabo, med tednom sploh nima več odprtih vrat, konec tedna pa se v njem zabavajo le vnaprej napovedane zaključene družbe.