Zdravstvenemu domu Celje jemljeta vlada in občina

Vlada bo vzela za urgentni center, občina pa za neznan proračunski namen

Objavljeno
25. maj 2016 20.25
Reševalno vozilo
Brane Piano
Brane Piano
Celje - V času, ko je direktorica Zdravstvenega doma Celje (ZDC) Alenka Obrul v torek popoldan mestnim svetnikom razlagala, da je imel ZDC lani 17,6 milijona evrov prihodkov in je leto končal s 540 tisoč evri presežka, so zdravniki ZDC izrazili zaskrbljenost, ker je vlada zdravstvenemu domu odvzela denar za dežurno službo ter pol financiranja mobilnih ekip za reanimacijo.

Vlada se je namreč odločila ta sredstva nameniti Urgentnemu centru Celje, ki deluje v okviru Splošne bolnišnic Celje. V praksi to pomeni, da bo dežurna služba ZDC ostala brez enega »reanimobila« z zdravnikom in dvema reševalcema, s tem pa bo imeli ZC le še eno urgentno ekipo.

Zdravnica Anita Jagrič Friškovec, vodja nujne medicinske pomoči v ZDC, je zato izrazila zelo resno skrb za zdravje prebivalcev na območju Celjske regije: »Samo ena ekipa je namreč odločno premalo. Velikokrat gre za hkratne intervencije, za katere zdaj ne bo nikogar, ki bi jih izvajal, saj pokrivamo obsežno območje od Trojan do Grobelnega in od Letuša do Stranic. Strokovni vodja ZDC, zdravnik Milan Rajtmajer, je dodal, da bo za to odgovorno Ministrstvo za zdravje, ki sprejemajo odločitve brez poznavanja njihovih posledic na terenu.

A finance v ZDC tudi drugače burijo duhove v Celju. Na seji mestnega sveta je v torek tako opozicijska SMC znova opozorila na prenos 1,2 milijona evrov iz Zdravstvenega doma v proračun Mestne občine Celje kot ustanoviteljice, pri tem pa ni jasno, za kaj bo občina denar, ustvarjen v zdravstveni dejavnosti, namenila.

Svetniško skupino skrbi tudi načrt ZDC, da bo letos za naložbo v stari sosednji stavbi v Gregorčičevi 6 namenil 3,1 milijona evrov. »V interesu občanov Celja je, da bi o tej investiciji in o tem, kako se bomo občani v prihodnje zdravili, izvedeli več,« pravijo v mestni SMC.