Združeni na snegu, poleti na kolesih

Pred zimsko sezono žičničarji napovedujejo boljše čase in poudarjeno trženje poletnega turizma na tujih trgih.

Objavljeno
28. november 2016 19.36
GOLTE
Brane Piano
Brane Piano

Mozirska planina - Do konca tedna, najkasneje sredi prihodnjega tedna, bodo na nekaterih slovenskih smučiščih pognali prve žičnice. Čeprav velikih investicij letos niso imeli, čeprav je najti tudi izjeme, si žičničarji obetajo dobro sezono. Dokončno jim je jasno, da morajo poslovni model močno spremeniti in ga nadgraditi s povečanim zanimanjem tujcev za poletno kolesarstvo in pohodništvo v slovenskem srednje in visokogorju.

Marko Lenarčič iz Giza Pohodništvo&kolesarjenje (P&K) pravi, da je med njihovimi 48 člani 5 gorskih centrov, skupaj s Slovensko turistično organizacijo (STO) pa v tujini nagovarjajo pohodnike in kolesarje. »Glavni projekt je pohodništvo. Naslednje leto bomo v enotno ponudbo povezali kolesarske prireditve na čelu z Maratonom Franja. Nekatere slovenske planinske pohodniške poti so v tujini še premalo znane. A gorski centri, to je naša najpomembnejša ugotovitev, morajo več ustvariti prav preko poletja,« dodaja. Lenarčič napoveduje, da se bosta P&K in Zbornica gorskih centrov (ZGC) pri GZS postopoma združila: »Najprej bomo združili trženje v tujini, nato pa želimo zastopati vso aktivno Slovenijo kot eno združenje ali celo podjetje.«

Predsednik ZGC Marjan Čuk potrjuje, da so prvi koraki k poenotenju narejeni. Lani so večja slovenska smučišča izdala skupne smučarske vozovnice; najbolje so bile doma sprejete družinske vozovnice. Že zdaj je spodbudna predprodaja za prihajajočo sezono. Za tuje in za domače goste obiskovalce so namenjene večdnevne vozovnice, a tu jih čaka še veliko dela pri trženju. Za oboje je na volj več kombinacij, omenimo le 2 do 7-dnevne včdnevne karte, ki jih je mogoče na različnih smučiščih izkoristiti v zaporednih dneh ter 5-dnevne vozovnice za katerokoli smučišče, ki jih je mogoče izkoristiti kadarkoli med sezono. Letošnja posebnost je še, da bodo lastniki slovenskih sezonskih vozovnic pozimi zastonj smučali v katalonskem Masellu in srbskih Stari planini in na Kopaoniku.

Najpomembnejši pa je zasuk gorskih centrov k povečanim prihodkom izven zimske sezone, predvsem poleti.

Ernest Kovač, predsednik Združenja slovenskih žičničarjev in direktor centra na Golteh, pravi, da je poleg pohodništva in kolesarjenja njihova priložnost tudi v skupnem trženju s slovenskimi naravnimi zdravilišči: »Rogla s Termami Zreče pod isto blagovno znamko Unitur to že ima, ostali pa moramo na tujih trgih gostom dopovedati, da si lahko kjerkoli v Sloveniji v eni uri na kateremkoli smučišču, toplicah ali na morju.

Golte so prebrodile najbolj burne čase in Kovač je pred zimsko sezono optimističen: »Uspela nam je prisilna poravnava, z zmanjšanjem osnovnega kapitala smo rešili likvidnost, zdaj upamo na dogovor bank upnic o prodaji terjatev do nas. Letos smo že za 16 odstotkov povečali prihodke.«

Nova direktorica Hotela Cerkno s smučiščem Cerkno Manuela Božič Badalič si izboljšanja poslovanja ne obeta samo od povečanja prihodkov v poletni sezoni, saj so poleti že podvojili obisk kolesarjev, temveč tudi od novih term, ki jih bodo odprli sredi decembra.

Srečko Retuznik, direktor Krvavca, pripoveduje o boljšem poletju. Obisk so povečali za 23 odstotkov, podvojili število nočitev in prihodke dvignili za 12 odstotkov. Če bodo povečali zaloge vode za umetno zasneževanje, za kar imajo dovoljenja, bo prihajajoča sezona na Krvavcu ena boljših.

Marjan Skornišek, vršilec dolžnosti direktorja javnega zavoda, ki ga za Kanin ustanavlja Občina Bovec, napoveduje navezavo smučišč z italijansko stranjo. A vse ne bo odvisno samo od tehničnih in administrativnih pogojev, temveč tudi od padavin - te dni na Kaninu še ni snega.

Med manjšimi smučišči in, kakor po novem Kanin ter Mariborsko Pohorje, že od prej v lasti občine, v tem primeru celjske, je manjše smučišče Celjska koča. Vodja hotela in smučišča Gregor Bezlaj prav zato, ker je smučišče le na 645 metrih nadmorske višine, poudarja pomen povezovanja poletne ponudbe gorskih smučišč.
Sicer pa vsa slovenska smučišča napovedujejo, da letos zimskih vozovnic vsaj bistveno ne bodo podražili.