Maturo opravilo več kot 93 odstotkov kandidatov

Rezultati so dobri in ne odstopajo bistveno od rezultatov iz preteklega leta. 

Objavljeno
10. julij 2017 09.34
lvi*matura
A. S. H., Sandra Hanžič
A. S. H., Sandra Hanžič

Ljubljana - Splošno maturo je med 6373 kandidati letos opravilo 93,45 odstotka gimnazijcev, ki so k njej pristopili prvič, poklicno maturo pa 93,15 odstotka. Rezultati so dobri ter primerljivi z rezultati preteklih let. Tisti, ki niso bili uspešni, ali želijo izboljšati katero od ocen, se morajo jutri na svoji šoli prijaviti na jesenski rok.

Dijaki so se danes ob 7. uri po nekaj tednih negotovosti seznanili s rezultati splošne mature. Opravilo jo je 93,45 odstotka gimnazijcev, kar je nekoliko manj kot lani, ko je bilo uspešnih 94,40 odstotka. Sicer je maturo opravilo 87,3 odstotka vseh prijavljenih, vključujoč tiste, ki so maturo ponavljali. Vse možne točke je doseglo devet deklet in šest fantov.

»Z rezultati smo zadovoljni, saj ne odstopajo bistveno od prejšnjega leta. Postopki mature so zaradi novosti - e-ocenjevanja izpitnih pol - tekli hitreje,« je pojasnila ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič.

E-ocenjevanje za zdaj poteka pri šestih predmetih, do leta 2021 bodo z evropskimi sredstvi omogočili ocenjevanje vseh ostalih, je napovedal direktor državnega izpitnega centra Darko Zupanc.

Dijaki, ki bi radi vpogledali v svojo izpitno polo, morajo najkasneje v četrtek poslati vlogo na sedež izpitnega centra. Splošno maturo je letos na 83 šolah opravljalo nekoliko manj kandidatov kot leta 2016, saj se generacije manjšajo. Letos je k njej pristopilo 6241 kandidatov, lani pa 6724.

Dober signal gospodarstvu

Tudi k poklicni maturi, ki je potekala na 142 srednjih šolah in katere rezultati so znani že en teden, je pristopilo nekaj manj kandidatov (8003) kot v preteklem letu. Od tega jih je bilo 7528 oziroma 93,2 odstotka uspešnih, kar je za 0,4 odstotne točke več kot lani. Vse točke je doseglo 59 dijakov, od tega 43 deklet in 16 fantov, ki prihajajo s 37 šol iz 18 različnih krajev po Sloveniji.

                  Darko Zupanc, Blaž Zmazek, Maja Makovec Brenčič in Boris Dular. Foto: S. H./Delo 

Boris Dular, predsednik državne komisije za poklicno maturo, je dodal, da so gimnazijci dosegli najboljši uspeh pri praktičnem delu, ki ga je več kot polovica zaključila z oceno odlično, kar je izjemno dober signal za slovensko gospodarstvo.

Mednarodno maturo je opravljalo 62 domačih dijakov in 22 tujcev. Povprečno so dosegli 39,1 točke, dijak bežigrajske gimnazije pa je dosegel vseh 45 točk.

Jezikovni izpiti na evropski ravni

Pomembna novost letošnje mature je, poleg e-ocenjevanja, podeljevanja certifikatov za evropsko raven znanja tujega jezika (angleščine, nemščine, italijanščine, francoščine in španščine). Pri splošni maturi je bilo s certifikatom, ki izkazuje doseženo raven znanja jezika, nagrajenih 5086 dijakov, pri poklicni pa 3254 dijakov.

Na ministrstvu pričakujejo, da bo to dijakom olajšanjo mobilnost, mednarodno sodelovanje, prijave na razpise in vstop na trg dela. Jeseni bodo začeli še s pripravo postopkov za tiste, ki bi certifikat želeli pridobiti za nazaj. 

Več statističnih podatkov o rezultatih letošnje spomladanske mature poiščite tukaj