Mortenson, avtor Treh skodelic čaja, mora vrniti milijon dolarjev

Ustanovitelj humanitarne organizacije, ki v Afganistanu in Pakistanu gradi šole, je del donacij porabil za svoje potrebe.

Objavljeno
05. april 2012 23.54
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Washington - Ameriški pisatelj Greg Mortenson, ki je bil za svoje človekoljubno delo v Afganistanu in Pakistanu nominiran za Nobelovo nagrado za mir, je pristal, da bo svoji človekoljubni organizacijo vrnil milijon dolarjev. Preiskava tožilstva je namreč ugotovila vrsto nepravilnosti pri porabi denarja, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Mortenson, ki je o svojem človekoljubnem delu napisal uspešnico Tri skodelice čaja, bo v skladu z dogovorom, ki ga je sklenil s tožilstvom v zvezni državi Montana, poleg tega odstopil iz upravnega odbora svoje humanitarne organizacije Central Asia Institute (CAI).

Generalni tožilec v Montani Steve Bullock je preiskavo sprožil po lanskem razkritju televizije CBS, da naj bi si Mortenson nekatere najbolj dramatične odlomke v svoji biografiji in njenem nadaljevanju »Stones into Schools« preprosto izmislil, knjigi pa naj bi mu služili predvsem za lastno bogatenje.

V delu Tri skodelice čaja, ki so ga prodali v več kot štirih milijonih izvodov, Mortenson pripoveduje pretresljivo zgodbo, kako so ga leta 1993 po neuspešnem poskusu vzpona na K2 rešili in ozdravili v odročni pakistanski vasici. Ko je ozdravel, je vaščanom obljubil, da se bo vrnil in zgradil šolo - in takrat se je rodila zamisel za njegovo človekoljubno organizacijo, ki je danes znana v celotni regiji.

Bullock je v preiskavi ugotovil, da je Mortenson naredil »vrsto napačnih odločitev« in donacije, namenjene CAI, porabil za letalske vozovnice za svojo družino, obleke in prenose s svetovnega spleta.

Mortenson bo v skladu z dogovorom s tožilstvom odstavljen z vseh položajev, na katerih bi imel dostop do financ, pa tudi s položaja člana upravnega odbora CAI, bo pa lahko še naprej igral vlogo, ki mu bo omogočila izpolnitev svojih ciljev.

»Kljub resnosti napak, je CAI vredno rešiti. Njeni cilji ostajajo občudovanja vredni, organizacija pa ima še vedno znatna sredstva, s katerimi lahko nadaljuje svoje poslanstvo in izpolni cilje donatorjev,« je v izjavi zapisal generalni tožilec.

Televizija CBS je lani vzbudila dvome v resničnost Mortensonovih navedb o začetkih njegove zgodbe v Afganistanu in Pakistanu ter dosežkih njegove organizacije. CAI je leta 2009 trdil, da v Afganistanu upravlja 54 šol, ki jih obiskuje 28.475 učencev, večinoma deklic. CBS je obiskal polovico teh šol in od tega jih je bila polovica zapuščenih ali pa jih je upravljal nekdo drug, še piše STA.