Na Kosovu volijo nov parlament

V primerjavi z volitvami leta 2010 so današnje potekale mirneje, zaznamovala pa jih je nizka volilna udeležba.

Objavljeno
08. junij 2014 11.19
KOSOVO-VOTE
Vili Einspieler, Celje, Je. G., Delo.si, STA
Vili Einspieler, Celje, Je. G., Delo.si, STA

Priština - Državljani Kosova so danes na predčasnih parlamentarnih volitvah odločali o (ne)uspehu projekta, imenovanega Neodvisno Kosovo. Prvič po razglasitvi neodvisnosti pred šestimi leti so na volitvah sodelovali tudi prebivalci z večinsko srbskega severa Kosova.

Volilna udeležba je bila nizka. Po navedbah kosovske osrednje volilne komisije je svoj glas oddalo 43,5 odstotka od skupno 1,78 milijona volilnih upravičencev. Na severu države, kjer živi večinsko srbsko prebivalstvo, pa je bila udeležba še nižja, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Prvi rezultati bodo znani v ponedeljek.

Bitka med tremi strankami

Volivci so se znašli na križišču, njihova odločitev bo dolgoročneje vplivala na kosovsko realnost. Spet lahko dajo zeleno luč aktualni politiki, ki ni izpolnila pričakovanj in bo prej ali slej končala na smetišču zgodovine. Po drugi strani lahko glasujejo za ponudbo nekdanje stranke Ibrahima Rugove, ki obljublja obračun s korumpirano filozofijo, ki je zapolnila vse pore kosovske družbe. V igri je še gibanje Samoopredelitev, ki čaka na svojih pet minut, vendar zaradi političnih stališč, kot je na primer zavzemanje za prekinitev dialoga Prištine z Beogradom, ni po meri ZDA in EU.

Kosovo je ena izmed držav v regiji z neverodostojnim volilnim seznamom. V državi z dvema milijonoma prebivalcev je namreč skoraj 1,8 milijona volilnih upravičencev. V primerjavi s parlamentarnimi volitvami leta 2010 je bilo kar 154.653 več registriranih volivcev, volilno pravico pa je imelo okoli 140.000 Srbov. Za 120 poslanskih sedežev so se potegovali kandidati 30 strank in zavezništev, med njimi pet strank srbske manjšine. V parlamentu je za pripadnike manjšin rezerviranih 20 mest, od tega deset za srbsko manjšino, preostalih deset pa si delijo druge manjšine.

Sodeč po rezultatih javnomnenjskih raziskav, je politični boj potekal med Demokratsko stranko Kosova (PDK) Hashima Thaqija, Demokratsko zvezo Kosova (LDK) Isa Mustafe in gibanjem Samoopredelitev (LVV) Albina Kurtija. Glede na predvidene tesne rezultate med tremi vodilnimi strankami so predstavljali jeziček na tehtnici neopredeljeni volivci, ki jih je okoli petina.

Rdeča nit predvolilne kampanje je bila odpiranje novih delovnih mest. V času razglasitve neodvisnosti Kosova leta 2008 je bila brezposelnost 43-odstotna, v štirih letih pa se je zmanjšala na 35 odstotkov. PDK obljublja, da bo s pomočjo sklada za zaposlovanje, težkega 1,5 milijarde evrov, odprla 200.000 novih delovnih mest. LDK zagotavlja, da bo samo v kmetijstvo vložila 1,2 milijarde evrov in bo tako odprla 120.000 novih delovnih mest, Zveza za prihodnost Kosova (AAK) Ramusha Haradinaja prav tako obljublja 200.000 novih delovnih mest. Če bi politiki resnično hoteli izpolniti obljube, bi moralo kosovsko gospodarstvo beležiti 20-odstotno gospodarsko rast na leto.

Ekonomsko je Kosovo na dnu, po številu nezaposlenih in siromašnih pa na vrhu evropske lestvice. Vlada na čelu s Thaqijem vse od razglasitve neodvisnosti ni naredila nobenega pomembnejšega koraka, ki bi vodil k okrevanju države. Svoj delež k slabim razmeram je prispevala tudi mednarodna skupnost, ki neuspešno soupravlja Kosovo, ker je njen cilj politična stabilnost na Kosovu in normalizacija odnosov s Srbijo, ne pa gospodarska obnova in izgradnja novih gospodarskih zmogljivosti.

Gre za razmere, ki so pisane na kožo maloštevilni kosovski eliti, ki jo tvorijo tudi nekdanji vojni voditelji, skoraj polovica prebivalstva pa tolče vse hujšo revščino. Če na Kosovu ne bodo odstranili iz političnega življenja vojnih voditeljev, ki opravljajo najvišje funkcije v državnih institucijah, ni veliko možnosti za razvoj. Kosovo za zdaj preživi po zaslugi infuzije iz diaspore, ki znaša okoli pol milijarde evrov na leto, in iz mednarodnih donacij.
Thaqi se je odločil za razpis predčasnih volitev, potem ko so srbski poslanci v kosovski skupščini blokirali glasovanje o ustanovitvi kosovske vojske. Glasovanje so bojkotirali srbski poslanci, v skladu z ustavo pa bi moralo biti na seji parlamenta navzočih najmanj dve tretjini poslancev in še najmanj dve tretjini poslancev manjšin. Kosovski vojski zaradi odnosov med Prištino in Beogradom niso naklonjene niti zahodne sile, ki podpirajo Kosovo, proti je tudi Srbija, češ da njeno oblikovanje ni v skladu z bruseljskim dogovorom o normalizaciji odnosov Srbije s Kosovom.

Po mnenju poznavalcev pomenijo druge parlamentarne volitve na Kosovu po razglasitvi samostojnosti preizkušnjo za premiera Thaqija, ki je na čelu kosovske vlade vse od leta 2008, pred vstopom v politiko pa je bil poveljnik Osvobodilne vojske Kosova (OVK). Politični nasprotniki mu pripisujejo, da je zaslužen za kriminalizacijo politične elite. Zaradi pritiska EU in ZDA je kosovska skupščina sprejela zakon o posebnem sodišču za zločine OVK, Berlin pa se najbolj odločno zavzema za odhod večine aktualnih voditeljev na čelu s Thaqijem s kosovske politične scene.

V zvezi z volitvami na Kosovu aretirali osem ljudi

V zvezi z današnjimi predčasnimi parlamentarnimi volitvami so na Kosovu aretirali osem ljudi, je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA danes v Prištini sporočila državna tožilka Laura Pula. Dodala je, da je državno tožilstvo dobilo obvestila o sedmih primerih volilnih nepravilnosti, poroča STA.

Državno tožilstvo v Prištini je pred volitvami v primeru nepravilnosti zagrozilo z zapornimi kaznimi od šest mesecev do pet let. Podrobnosti o današnjih aretacijah državna tožilka ni navedla.

Volilne nepravilnosti so zaznamovale že prejšnje parlamentarne volitve na Kosovu leta 2010. Večine očitkov sicer niso nikoli razjasnili, še poroča APA.