Po Macronu v Beli hiši še Merklova

Ameriški predsednik Donald Trump bo v Beli hiši gostil nemško kanclerko Angelo Merkel.
Fotografija: Kanclerka Angela Merkel ob zadnjem srečanju ni prepričala Donalda Trumpa, bolj sta se ujela s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom (levo). FOTO: AFP
Odpri galerijo
Kanclerka Angela Merkel ob zadnjem srečanju ni prepričala Donalda Trumpa, bolj sta se ujela s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom (levo). FOTO: AFP

Berlin - Angela Merkel v Washington prihaja nekaj dni za francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, ki je bil v ZDA na državniškem obisku. Donald Trump ima boljše odnose z Macronom kot z Merklovo, s katero do 1. marca letos nista govorila več kot pet mesecev, Trump pa je Nemčijo doslej že nekajkrat kritiziral zaradi trgovinskega presežka z ZDA.

Nemška vlada je v četrtek, glede na vire, na katere se sklicuje nemška tiskovna agencija dpa, izrazila pričakovanje, da bo Trump po 1. maju uvedel višje carine na uvoz jekla in aluminija iz EU. Trump je uvedel dodatne carine marca, vendar je uvodoma nekaj držav izključil iz ukrepa.

Med njimi začasno tudi članice EU, vendar za trajno izključitev zahteva koncesije, o katerih se pogovarjajo trgovinski uradniki z obeh strani Atlantika. Dodatnih carin, ki jim bodo najverjetneje sledili evropski protiukrepi, si ne želi nihče, razen morda Trump in ozki krog njegovih svetovalcev.
 

Trump in Macron ostala vsak na svojem bregu


Trump in Macron po dneh prijateljskega druženja nista dosegla napredka glede carin oziroma o tem vsaj nista govorila in Merklova, ki s Trumpom nima tako toplih odnosov kot Francoz, najverjetneje ne bo imela kaj več sreče.

Francija in Nemčija prav tako želita, da Trump ne bi umaknil ZDA iz jedrskega sporazuma z Iranom iz leta 2015, po katerem se je Teheran odpovedal jedrskim aktivnostim v zameno za odpravo sankcij.

Trump in Macron sta v svojih izjavah ostala vsak na svojem bregu, kljub nekaj verbalnih in dejanskih namigov o tem, da se lahko zgodi karkoli. Macron je pred odhodom iz Washingtona televiziji CBS povedal, da bo Trump 12. maja najverjetneje odstopil od sporazuma. Ima vsaj tak občutek.

Če ga ni prepričal Macron, s katerim sta prijatelja, sedaj nihče ne pričakuje, da bo Merklova kaj bolj uspešna. Trump je med njenim obiskom Bele hiše lani celo zavrnil rokovanje pred kamerami, Nemčijo pa je pogosto kritiziral zaradi trgovine in ameriškega primanjkljaja z njo.

Komentarji: