Sporni doktorat s položaja odnesel Silvano Koch-Mehrin

Zaradi afere s plagiatom je odstopila tudi priljubljena nemška političarka Silvana Koch-Mehrin.

Objavljeno
12. maj 2011 10.20
Posodobljeno
12. maj 2011 10.32
Peter Žerjavič, Berlin
Peter Žerjavič, Berlin
Berlin - Tri mesece po izbruhu velike nemške afere, povezane z množico plagiatov v doktoratu nekdanjega obrambnega ministra Karl-Theodorja zu Guttenberga, je zadeva dobila epilog še na univerzi v Bayreuthu na Bavarskem. Priljubljeni in politično talentirani baron Guttenberg, ki se je sprva branil številnih očitkov in medijskih kritik, a je potem pod močnim pritiskom le odstopil, je v Bayreuthu doktoriral in bil pravi ponos univerze. Njegova lik in delo so uporabljali za lastni marketing.

Po aferi je bil Guttenberg zanje predvsem - breme. Posebna komisija univerze je sredi tedna predstavila izčrpno analizo baronovega doktorata. Njihov glavni izsledek je za Guttenberga boleč. Iz ugotovitev komisije izhaja, da nedovoljena raba tujih del in nespoštovanje pravil citiranja nista bila posledica površnosti - kakor se je izgovarjal »Dr. Googleberg«, marveč namernega ravnanja. Skrbno prikriti plagiati, ki so jih po objavi prvih očitkov drugega za drugim razkrivali spletni zanesenjaki, so po mnenju komisije porazdeljeni po celem delu in imajo težko predstavljive razsežnosti.

Guttenberg je imel sloves politika, ki brez zadržkov izgovori neprijetne resnice, denimo o vojni v Afganistanu. A pri obravnavi zadeve se je raje ognil konkretnim odgovorom na očitke. Zaslišanju v Bayreuthu se je odpovedal, svoj zagovor je poslal v pisni obliki. Doktorat da je pisal v skorajda v kaotičnih razmerah, saj je hkrati opravljal še politične funkcije in vlogo mladega družinskega očeta. Zato na koncu ni bi več kos nalogi. Kot izgovor je omenjal stres in tudi pritisk družine, češ da naj sklene začeti projekt. Spričo očitne sistematičnosti prepisovanja univerzitetne komisije ni prepričal.

Sama univerza se mora spoprijemati z očitki, da si poskuša predvsem oprati roke, saj je soodgovorna za afero, ker ni prepoznala plagiatov v Guttenbergovem delu. V analizi so razbremenili baronovega mentorja, češ da so bili plagiati v doktoratu skrbno prikriti. Po drugi strani je več zadržkov glede tega, ali si je Guttenberg za doktorat sploh zaslužil najvišjo oceno (summa cum laude). Četudi je baron v očeh javnosti še vedno priljubljen, bo po objavi uradnih ugotovitev univerze še bolj negotovo, ali se bo kdaj še lahko vrnil v politično areno.

Najmanj enako ostri očitki v zadnjih tednih spremljajo eno od najbolj znanih nemških političark, Silvano Koch-Mehrin. Članica predsedstva liberalcev (FDP) in podpredsednica evropskega parlamenta je po navedbah spletnih preiskovalcev na strani VroniPlag Wiki na 31 odstotkih 227 strani dolgega doktorata uporabljala besedila iz tujih del, ne da bi bila navedena. Velikokrat je, denimo, uporabljala navedbe iz leksikonov. V doktoratu, ki ga je opravila na univerzi v Heidelbergu, se sicer ukvarja z zgodovino denarnih unij.

Po objavi očitkov je univerza začela postopek za preučitev doktorata in zaprosila političarko, naj predstavi svoj stališča. Koch-Mehrinova se je odločila za drugačno taktiko kakor Guttenberg. Najprej se je zavila v molk, očitkov sploh noče javno komentirati. Niti na univerzi še niso dobili njenih pojasnil. O tem, kaj bodo naredili z doktorskim nazivom 40-letne Koch-Mehrinove, se bodo odločili v prihodnjih tednih. Političarka je sporočilo razumela, saj je v sredo zvečer sporočila, da odstopa z vseh funkcij. Tako naj bi razbremenila tako svojo družino kot tudi svojo stranko, ki je že tako v hudih težavah.