Za japonskim encefalitisom umrlo 600 Indijcev

Na severu Indije je izbruhnila epidemija japonskega encefalitisa, ki je od začetka avgusta po zadnjih podatkih terjala že skoraj 600 življenj.

Objavljeno
08. september 2005 16.05
Za japonskim encefalitisom urlo že 600 Indijcev
Lucknow - Na severu Indije je izbruhnila epidemija japonskega encefalitisa, ki je od začetka avgusta po zadnjih podatkih terjala že skoraj 600 življenj, so danes sporočili zdravstveni uradniki. Samo danes ponoči je zaradi te bolezni umrlo 53 ljudi, v državne bolnišnice pa se je zateklo še 123 ljudi. Oblasti se trudijo zbrati denar za pesticide, ki bi pomagali zaustaviti širitev te virusne okužbe možganov, ki jo prenašajo komarji.

Skupno uradno število okuženih je naraslo že na 2400 ljudi, od tega jih več sto zdravijo v bolnišnicah, je povedal predstavnik zdravstvenega ministrstva v indijski državi Uttar Pradesh, Vijay Shankar Nigam. Po njegovih besedah je število okuženih verjetno še višje, saj uradne številke ne upoštevajo pacientov, ki se zatečejo v zasebne bolnišnice.

Medtem pa iz sosednjega Nepala, kjer je zaradi te bolezni od aprila umrlo 172 ljudi, ne poročajo o novih okužbah, vendar nekaj nepalskih državljanov zdravijo v indijskih bolnišnicah.

Japonski encefalitis povzroča visoko vročino in bruhanje, vodi pa lahko v komo in smrt. Razširjajo ga komarji, ki se zadržujejo ob jezerih in mlakah, ki ostanejo po monsunskem deževju, ki traja od junija do septembra. Za bolezen so najbolj občutljivi otroci, zato je tudi večina smrtnih primerov pri mlajših od 15 let.

Bolezen je moč preprečiti s cepljenjem, vendar se zdravstvene oblasti pritožujejo, da nimajo dovolj denarja za program imunizacije. Pomanjkanje denarja prav tako onemogoča poskuse, da bi z zapraševanjem komarjev preprečili širjenje bolezni.