V državnem zboru ne bo več LDS, Zaresa in SNS

Po izidih vzporednih volitev je manj kot štiri odstotke volilnih glasov dobilo 13 strank, ki tako ostanejo zunaj DZ.

Objavljeno
04. december 2011 17.21
Posodobljeno
04. december 2011 19.00
R. T., Delo.si
R. T., Delo.si

Ljubljana - Po rezultatih vzporednih volitev, ki jih je za RTV Slovenija opravila Mediana, je manj kot štiri odstotke glasov volivcev in volivk na predčasnih državnozborskih volitvah dobilo 13 strank, med njimi tudi dosedanje parlamentarne stranke LDS, Zares in SNS.

Po številu glasov na vzporednih volitvah so se pod parlamentarnim pragom stranke zvrstile takole: SNS 1,57 odstotka glasov, LDS 1,42, TRS 1,25, SMS Zeleni 0,69, DSD 0,67, Zares 0,54, Zeleni 0,38, GZS 0,26, SEM - Si 0,15, SSN 0,11, NPS 0,05, Akacije, 0,03 in Humana 0,02 odstoka glasov.

Katarina Kresal: Borili se bomo še naprej

Predsednica LDS Katarina Kresal je ob objavi rezultatov vzporednih volitev dejala, da je stranka dosegla nižji rezultat, kot so ga pričakovali, tudi nižjega kot sicer menijo, da je v Sloveniji liberalnega telesa. Kot je dejala, so se očitno tokrat ljudje odločali pragmatično za tiste liste in stranke, ki so ves čas veljale za favorite.

"LDS bo še naprej ostajala zvesta svojim liberalnim vrednotam, svoji svobodomiselnosti. Delali bomo dalje in se borili za to, da bo liberalnost spet dobila prostor v slovenski politiki," je v prvi izjavi dejala Kresalova in dodala, da si ob tem želijo, da bi Slovenija čim prej dobila stabilno vlado, ki bo učinkovita in bo hitro reševala probleme v teh časih.

Na vprašanje, kje vidi razloge za izkupiček, ki je nekoč zelo pomembno stranko pahnil iz parlamenta, je dejala, da je bil LDS že pred tremi leti generator levega trojčka in že takrat je plačal ceno za polarizacijo političnega prostora. Tudi letos je bilo po njenem tako, saj so volivci šli k očitnim favoritom, kar kaže na to, da za zdaj še nismo prešli polarne delitve na slovenskem političnem prostoru. Ob tem so do konca načelno vztrajali v dosedanji vladi, kar se jim prav tako ni obrestovalo.

Predsednica LDS verjame, da je to zgolj etapni poraz, saj se nameravajo boriti tudi v prihodnje, ko verjame, da bodo spet zraven. Spomnila je tudi, da ostajajo parlamentarna stranka vsaj na evropski ravni, že v ponedeljek pa se bodo začeli pripravljati na naslednje volitve, ki bodo sledile parlamentarnim. Izrazila je upanje, da bo nova vlada zdržala štiri leta, saj so pred Slovenijo težki časi.

"Mi zagotovo ne bomo odnehali, saj Slovenija preveč rabi liberalno politiko. Preveč je namreč skupin, ki so odrinjene na rob, in svoboda je preveč pomembna, da bi jo kar tako spustili iz rok," je na sedežu stranke, kjer je rezultate spremljala skupaj z ostalimi vodilnimi predstavniki LDS, dejala Katarin Kresal. O tem, ali še naprej ostaja na predsedniškem mestu, se tokrat še ni želela izjasniti, saj se bodo o tem skupaj z ostalimi v vodstvu LDS odločali v naslednjih dneh, poroča STA.

Golobič: Delo stranke Zares je bilo spregledano

Predsednik stranke Zares Gregor Golobič je ob izidih vzporednih volitev, ki stranki ne napovedujejo uvrstitve v parlament, dejal, da stranka po tem, ko je storila veliko za to, da danes nekateri slavijo, sama za svoje delo ni bila nagrajena oz. je bila spregledana. Slab rezultat stranke na volitvah je po njegovem mnenju "nedvoumno neuspeh".

Golobič je dejal, da je bila prav stranka Zares tista, ki je"končala blokada sedanjega mandata". Ljudje so se na volitvah po njegovih besedah odločili za pomembno spremembo, sami pa bodo dogajanje pozorno spremljali tudi naprej, saj so pred Slovenijo in Evropo veliki problemi.

"Prostora za to, da bi dobre ideje in pobude dobile svoj prostor se ne bo manjkalo," je poudaril Golobič. V stranki tudi v prihodnosti želijo prispevati v korist države, stranka pa bo morala po njegovih besedah sedaj"resno pretehtati situacijo", razlogov za pritoževanje pa Golobič ne vidi. Golobič še verjame, da se bo stranka Zares na prihodnjih državnozborskih volitvah ponovno izkazala.

Stranka Zares je po njegovih besedah v predvolilni kampanji pokazala, da se zna boriti, zato ne dvomi, da bo to pokazala tudi v prihodnosti. Dodal je, da je stranka v sedanjem mandatu ravnala povsem načelno ter odpirala vprašanja, ki se jih nihče drug ni loteval in s tem skušala reševati krizo.

Na vprašanje, ali bo zaradi neuspeha stranke odstopil z mesta predsednika stranke, pa Golobič pravi, da je v zadnjih letih stranki na nek način večkrat ponudil odstop, vendar pa je bil skupen razmislek, da gredo naprej. Dodal je, da je "njegov odstop v tem smislu tudi na mizi".

Na sedežu stranke Zares se je danes zbralo nekaj vidnih članov stranke, med njimi Majda Širca, Darja Radić in Franci Kek. Sicer pa je bilo vzdušje med člani precej umirjeno, saj stranki Zares, ki je bila na prejšnjih volitvah tretjeuvrščena stranka, izidi vzporednih volitev ne kažejo uvrstitve v parlament.

Jelinčič: Ljudje bodo nosili posledice za svojo odločitev

Prvak SNS Zmago Jelinčič je v nocojšnjem odzivu na rezultate vzporednih volitev poudaril, da ni nič hudega, če niso prišli v parlament. "Ljudje so se odločili in nosili bodo svoje posledice," je dejal.

Slovenska nacionalna stranka (SNS) je na vzporednih volitvah namreč prejela le 1,57 odstotka glasov volivcev in ji torej kaže, da bo izpadla iz državnega zbora.

Ta padec Jelinčič pripisuje "medijski kampanji, ki je bila vodena iz Foruma 21 in od Milana Kučana".

Na vprašanje, kaj bo stranka počela v prihodnje, je prvak SNS odgovoril, da zagotovo ne more več "odkrivati svinjarij, ki so jih počeli tisti, ki so bili na vladi", saj da so mu to zdaj preprečili.

O morebitni kandidaturi za predsednika republike pa je Jelinčič dejal, da je o tem še prezgodaj govoriti.

V DSD prepričani, da sta zmagali kapital in mediokracija

Demokratična stranka dela (DSD) meni, da so na predčasnih volitvah zmagali predvsem "tuji medijski gospodarji slovenskega televizijskega monopola in povezane osebe kapitalskega ozadja ter politike, ki vzpostavljajo neenake in nepravične pogoje sodelovanja na volitvah", so zapisali v izjavi za javnost.

Vso bizarnost volitev po njihovem kaže"telefonski kriterij "tujega kapitala, ki prek nezakonitega monopola obvladuje kar dve tretjini najbolj vplivnega televizijskega medija in je na voljo le združbi povezanih oseb. Ta monopol ohranja in zlorablja za pridobivanje družbene moči in izločanje svojih nasprotnikov, so prepričani v tej stranki.

"V kolikor bi na teh volitvah šlo le za dobro Slovenije, in ne zgolj za interese združbe povezanih oseb, potem bi svoja videnja lahko predstavile in pri soočenjih sodelovale vse stranke," poudarjajo.

Kot so še navedli, bo DSD storila vse, da bo v Sloveniji končno zavladalo pravo, da se uniči" vladavina združbe povezanih oseb politike, kapitala in mediokracije, ki Slovenijo uničuje in zadolžuje tujcem". Vse s ciljem, da Slovenija končno postane demokratična država, je še zapisala stranka DSD, ki je na državnozborskih volitvah po delnih neuradnih rezultatih dobila 0,67 odstotka glasov volivcev.