Kje je danes Danilo Grašič?

Nekdanji član uprave AUKN je podjetnik.
Objavljeno
19. november 2017 20.30
Mateja Babič Stermecki
Mateja Babič Stermecki

Medijsko je postal znan v precej viharnem mandatu. Nekdanji član uprave agencije za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) je danes samostojni podjetnik. Menda ga pogosto vidijo v družbi poslanca SD Janka Vebra, nekateri viri špekulirajo, da naj bi temu celo svetoval pri komuniciranju, tudi po twitterju. Od odstrelitve z vrha agencije po naših informacijah intenzivno išče priložnosti, da bi se vrnil v državne strukture.

Pred časom naj bi se tako želel zaposliti v Družbi za upravljanje terjatev bank, poleg tega je kandidiral za člana uprave za finance v HSE, a se nadzorniki zanj niso odločili. Neuradno zato ne, ker naj bi že med vodenjem AUKN skupaj s članom uprave Markom Golobom aktivno podpiral takratnega direktorja šoštanjske termoelektrarne Uroša Rotnika.

Menda se je zapletel v spor tudi s takratnim finančnim ministrom Janezom Šuštaršičem (ta je AUKN dokončno ukinil), potem ko naj bi v pismu poslancem državnega zbora o morebitnih scenarijih pri dokapitalizaciji NLB, ki sta ga pripravila z Golobom, objavila zaupne informacije iz vladnega gradiva.

Vlada je takrat oba nekdanja člana uprave agencije kazensko ovadila. To pa ni bil prvi bančni spor med vladnimi funkcionarji in Grašičem. Glavna kritika je slonela na odločitvi agencije, da morajo Gen Energija, Eles in Pošta Slovenije sodelovati pri dokapitalizaciji NKBM, ker takrat država za to ni imela zadostnih sredstev.

Vsa tri državna podjetja so v banko vložila 47 milijonov evrov. Zaradi številnih očitkov o vplivu Janeza Zemljariča na Grašiča (in Goloba) je Borut Pahor v času svoje vlade agencijo prijavil kar protikorupcijski komisiji. Grašič je sicer dolga leta deloval kot direktor PCE, družbe v lasti Kazimirja Živka Pregla. Na naše klice pa se ni odzval.