Odprta kuhinja: Kar najdem okrog hiše

Sredi maja mi naša prvošolka iz šole prinese breskev. Je ni pojedla za popoldansko malico, pa so ji jo zavili za domov.

Objavljeno
28. maj 2016 23.35
Saša Drobnič Škrjanec
Saša Drobnič Škrjanec
Prav tisto dopoldne sem jaz v trgovinah zaman iskala sveža stebla rabarbare. Domače še nimam, ker jo je tašča lani na novo zasadila in se je prvo leto ne spodobi rezati, da bo najprej naredila dobre korenine.

Do tržnice v Ljubljani se nisem utegnila zapeljati, tam bi jo gotovo našla pri branjevkah. Kaj ni maj sezona za prvo rabarbaro? Kaj niso breskve kosmate lepotice poznega junija in julijske vročine? Potemtakem naj v vazo namesto dišečega travniškega cvetja vtaknem krizantemo?

Res me vedno znova razjezi »sezonskost« zaloge sestavin za kuharijo, ki jih ponujajo naše trgovine. Še dobro, da so v teh dneh spet na voljo prve jagode iz slovenskih nasadov. Ker ponavadi in po naravi še niso tako sladke kot bodo pozneje domače z vrta, jih pri naši hiši sladimo z medom. Pa je spet tu nova zadrega. Lanskega od lokalnega čebelarja nam je zmanjkalo, pa še pretekla sezona ni bila kaj prida, na policah bližnje večje trgovine pa najdem cvetlični med slovenskega proizvajalca. Izvor medu pa travniki Avstralije in Južne Amerike. Se ozrem malo po nakupovalnih vozičkih in so polni mladega krompirja. Poreklo: Egipt, Francija, Grčija – kot bi listala katalog za prvomajske ali poletne počitnice.

In sem se odločila, da bom zanalašč skuhala štiri imenitne jedi iz vsega, kar najdem okrog hiše, pri prijateljih in hkrati pospravim še malo zimske zaloge oreščkov po omarah. Pokukala sem v naše lonce z zelišči – že kipijo zelišča, meta, žajbelj, majaron, timijan, šetraj, pehtran. Šipki, plahtica in tudi že prve maslenice pozdravljajo sonce z barvitimi cvetovi našega vrta. Pa kislice na travniku starega sadovnjaka. Sprehodila sem se tudi med taščinimi in maminimi gredicami – pod toplo odejo prve glavice solate, ob potkah očarljive drobne vrtne mačehe, rabarbaro pa sem po naključju dobila pri prijateljičini mami. Je treba kar malo povprašati naokoli in se vse najde. Saj veste, kdor jezika špara …

Gotovo bo vaše oči očarala in brbončice vznemirila solata, ki kar buhti od odtenkov zelene in barv pomladnega cvetja. Jagode, meta in drobnjak bodo poskrbeli za svežino, preliv z orehi pa bo ravno prav oreščkast za uravnoteženo jed. K solati res dobro prisedejo tanki riževi rezanci – da vam kak kruh ne obtiči v želodcu. Vam povem še to: žal vam bo, če ne boste pokusili kombinacije kozic in svežega pehtrana v spremljavi preproste kremne juhe s koromačem in kokosovim mlekom. Pri kmetu čez hrib kupujemo meso domačih zajcev in sezona mladega mesa se ravno začenja. V spremstvu s pivom je to meso enkratno; pivo pa naj bo vrhunske kakovosti. Jaz prisegam na naše mikropivovarje, ki res presenečajo. Zmotno je namreč mnenje, da je za kuhanje dobro vsako vino ali pivo. Za polnost okusa mora biti tudi osnovna sestavina polnega okusa. Za sladkosnedne pa priljubljeni kolački. Kislo-sladkast okus rabarbare, zemeljski okus pistacij in maslo ghee so zadetek v polno. Najboljši so še topli!

Se pa že veselim prihajajočih dni z bezgovimi cvetovi, cvetjem maslenic, kapucink, cvetnih lističev vrtnic, zgodnjih cvetov funkij, opojnih lipovih cvetov, domačih češenj, sibirskih borovnic in zgodnjega slovenskega krompirja iz ponve.

Mlada solata z riževimi rezanci
Vse cvetlične barve na krožniku

Sestavine:

 • skodela sveže nabrane solate
 • manjša skodelica svežih zelišč in rožic (drobnjak, peteršilj, majaron, origano, šetraj, žajbelj, meta, šipkovi cvetki, kislica)
 • 100 g riževih rezancev
 • 5 svežih jagod
 • preliv
 • pest orehovih jedrc
 • nekaj črnih oljk
 • 50 g parmezana ali pecorina
 • nekaj lističev sveže mete
 • sok ene limone, oljčno olje
 • sol in poper, voda po potrebi

Priprava:

 1. Riževe rezance skuhamo po navodilih na embalaži. Kuhane odcedimo in ohladimo pod tekočo vodo.
 2. Cele solatne liste operemo in natrgamo v skledo za solato. Dodamo še sveža zelišča in cvetke, da bo solata še bolj pisana.
 3. Za preliv vse sestavine zmešamo v elek­tričnem mešalniku in zabelimo solato. Na koncu dodamo še oprane in na četrtinko narezane sveže jagode.