Sestavine:
- 300 g riža za rižote
- 2 večja pora, sol
- vsaj 3 glavice treviškega radiča
- 1,5 litra zelenjavne jušne osnove
- več vejic timijana, žlička koriandrovih semen
- žlička gorčičnih semen
- 2 žlici masla
- 100 g trdega sira (kozji, ovčji, parmezan)
Priprava:
- Jušno osnovo zavremo. Por narežemo na kolesca, radič pa na večje kose, oboje prihranimo.
- V širši kozici na žlici masla popražimo riž, prilijemo zajemalko vrele jušne osnove in dobro premešamo.
- Ko riž popije vso tekočino, prilijemo novo zajemalko vrele osnove in mešamo nad srednje močnim plamenom. Nekajkrat ponovimo. Med kuhanjem začinimo s timijanom, koriandrom in gorčičnimi semeni.
- Proti koncu vmešamo por in prav nazadnje, tik preden jed postrežemo, še radič in drugo žličko masla, da postane rižota kremasta.
- Takoj ponudimo s trdim sirom, najbolje ovčjim ali kozjim, in zeleno solato s kuhanim fižolom.
Nasvet: Beli riž zamenjamo z rjavim rižem ali neoluščenim ješprenjem, le da moramo v tem primeru jed kuhati vsaj 15 minut dlje.
Različica: Semena koriandra so krepko aromatična začimba. Če vam ni domača, morda prvič poskusite s polovično količino. Za več arome semena koriandra in gorčice zdrobite v možnarju. Rižota je polnejšega okusa s popečenimi kockami pancete.
Naredimo vnaprej: Kakor vemo, so italijanske kremaste rižote najboljše pravkar skuhane, zato se ne trudite kuhati vnaprej. Lahko pa si pripravite vse sestavine, da narezane že čakajo v hladilniku v nizkem startu.
Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.