- 1,5 l piščančje jušne osnove
- žlička pravega žafrana ali krepka žlica žafranike, sol, poper
- 3 žlice masla, 2 čebuli
- 350 g riža za rižoto
- 2 dl suhega belega vina
- 100 g naribanega parmezana
Priprava:
- V kozico nalijemo jušno osnovo in jo segrejemo.
- Medtem drobno sesekljamo čebulo.
- Žafran damo v skodelico in ga prelijemo z zajemalko vroče jušne osnove. Pustimo namakati do uporabe.
- V globoki ponvi segrejemo žlico masla, nato vanjo stresemo narezano čebulo. Previdno jo pražimo 3-4 minute.
- Dodamo riž, med mešanjem počakamo 2 minuti, da postekleni in vsa zrna obda maslena toplota.
- Zdaj prilijemo vino, mešamo, da tekočina izpari, nato postopno po zajemalkah dodajamo vročo osnovo. Preden prilijemo novo zajemalko, počakamo, da tekočina izpari.
- Malo pred koncem vmešamo osnovo z žafranom in kuhamo, dokler ni riž mehak; skupaj 15 minut.
- Kuhan riž odstavimo, vmešamo preostalo maslo, parmezan, po potrebi solimo, popramo in po minuti ponudimo z veliko skledo zelene solate s koščki kuhane govedine iz juhe.