Ponedeljkov namig za kosilo: Žafranova rižota

Risotto alla milanese ali zlata rižota bo pripravljena v vsega skupaj 25 minutah. Pa dober tek!

Objavljeno
30. oktober 2016 09.13
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:

  • 1,5 l piščančje jušne osnove
  • žlička pravega žafrana ali krepka žlica žafranike, sol, poper
  • 3 žlice masla, 2 čebuli
  • 350 g riža za rižoto
  • 2 dl suhega belega vina
  • 100 g naribanega parmezana

 

Priprava:

  1. V kozico nalijemo jušno osnovo in jo segrejemo.
  2. Medtem drobno sesekljamo čebulo.
  3. Žafran damo v skodelico in ga prelijemo z zajemalko vroče jušne osnove. Pustimo namakati do uporabe.
  4. V globoki ponvi segrejemo žlico masla, nato vanjo stresemo narezano čebulo. Previdno jo pražimo 3-4 minute.
  5. Dodamo riž, med mešanjem počakamo 2 minuti, da postekleni in vsa zrna obda maslena toplota.
  6. Zdaj prilijemo vino, mešamo, da tekočina izpari, nato postopno po zajemalkah dodajamo vročo osnovo. Preden prilijemo novo zajemalko, počakamo, da tekočina izpari.
  7. Malo pred koncem vmešamo osnovo z žafranom in kuhamo, dokler ni riž mehak; skupaj 15 minut.
  8. Kuhan riž odstavimo, vmešamo preostalo maslo, parmezan, po potrebi solimo, popramo in po minuti ponudimo z veliko skledo zelene solate s koščki kuhane govedine iz juhe.