V Ljubljani znova avtomobilska razstava

Na 24. slovenskem avtomobilskem salonu pričakujejo do sto tisoč obiskovalcev.

Objavljeno
13. januar 2017 22.54
Gašper Boncelj
Gašper Boncelj
Ljubljana - Slovenija po desetletju premora znova dobiva avtomobilsko razstavo. V zadnjih dneh marca bo potekala na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, organizatorji pa na njej obljub­ljajo tudi takšne modele, ki jih na slovenskih cestah še ni bilo videti.

Po besedah Marjana Murna, predsednika sekcije za osebna motorna vozila pri TZS, sicer pa direktorja prodaje v podjetju Renault Nissan Slovenija, je realni trg prodaje avtomobilov v zadnjih dveh letih zrasel. To je tudi razlog, da so se po dolgih letih znova odločili organizirati avtomobilski salon, katerega namen je čim večjemu krogu ljudi pokazati široko paleto novosti ter sporočiti, da smo prešli recesijo in da je zdaj pravi čas za razmišljanje o nakupu novega vozila. V Sloveniji je bila zadnja avtomobilska razstava pred desetletjem v Celju, v Ljubljani pa na Gospodarskem razstavišču pred 16 leti.

Iztok Bricl, direktor Gospodarskega razstavišča, je povedal, da bodo za prireditev uporabili vse razpoložljive objekte in jim dodali še nekaj montažnih, skupno bodo zagotovili 12.000 kvadratnih met­rov razstavnih površin. Murn je obljubil, da bodo na ogled tudi takšne novosti, ki jih na slovenskih cestah še ni bilo videti, natančnejših podatkov pa ni razkril. Poleg razstave avtomobilov večine znamk, ne pa vseh (na salonu ne bodo sodelovali Volvo, Kia, BMW, Land Rover/Jaguar, še vedno se dogovarjajo z znamkami družbe Avto Triglav), pripravljajo obsejemski program s tehničnimi predstavit­vami v posebnem paviljonu, vodenimi tematskimi ogledi in strokovnimi razpravami.

Na prireditvi, ki bo potekala od 27. marca do 2. aprila, pričakujejo od 80.000 do 100.000 obiskovalcev. Spodbuda za oživitev salona je bila tudi zelo dobra izkušnja organizatorjev iz Zagreba, kjer je podobna prireditev lani spomladi privabila 100.000 ljudi. Pri nas si želijo, da bi se salon znova uveljavil in potekal vsako drugo leto. Vstopnica bo stala osem evrov (za upokojence, dijake in študente šest evrov), družinska pa 20 evrov. Povezali so se z mestnim potniškim prometom, ki bo omogočil brezplačen prevoz s treh lokacij parkiraj in se pelji z avtobusom (P+R), v Stožicah, na Rudniku in Viču.