Deset ženskih imen, ki bodo prvič rodile leta 2017

Za koga bi lahko bilo leto 2017 prav posebno leto ...

Objavljeno
12. december 2016 12.32
iza pedokinetika
N. Č.
N. Č.

Drznili smo si − po zgledu tujih objav, a s slovenskimi podatki, ki nam jih je zaupal statistični urad − vpogledati v morda za nekoga občutljive podatke.

Pogledali smo, katere ženske in moški bi lahko že naslednje leto dobili svojega prvega otroka. Pri tem smo si pomagali z metodo visoke znanosti; s podatki s statističnega urada.

Napoved temelji na dejstvu, da je bila povprečna starost matere ob rojstvu prvega otroka v letu 2015 29,3 leta (novejših podatkov še ni, a najverjetneje se bistveno niso spremenili). Ugotovili smo torej, da bo bodoča mama, ki bo prvič rodila 2017, letnik 1988. Takrat so na vrhu lestvice imen prevladovala Mateja, Maja, Anja, Nina, Tina, Katja, Petra, Ana, Barbara, Andreja, Urška, Špela, Tanja, Mojca ...

Pregledali pa smo tudi podatke za bodoče očete, a evidenca ne vodi povprečne starosti moškega ob rojstvu prvega otroka. Velja pa, da je povprečna starost očetov ob rojstvu vseh otrok 33,5 leta. Marko, Matej, Andrej, Gregor, Aleš, Boštjan, Dejan, Tomaž, Peter, Miha, Uroš, Matjaž, Mitja ... vnaprej prejmite naše čestitke.

Če ste oseba, ki rada načrtuje, bo podatek o najpogostejših imenih novorojenčkov morda za vas tudi uporaben. V letu 2015 je bilo med dečki najpogosteje slišati Luka, Filip, Nik, Mark, Žan, Jakob, Jaka, Žiga, David in Anže, med deklicami pa Ema, Eva, Zala, Sara, Lara, Nika, Julija, Ana, Lana in Mia. Po podatkih uradnikov iz ljubljanske porodnišnici večina staršev izbere ime še pred prihodom v porodnišnico.

Statistika je danes nepogrešljiv del raziskovanja, a ni vedno pravi pokazatelj. Še vedno je namreč veliko izjem, ki štrlijo iz povprečja. Tako sta v letu 2015 v Sloveniji rodili dve materi, ki sta bili stari 50 ali več let, in na drugi strani dve, ki sta bili stari manj kot 15 let.