Danes Festival penin v Portorožu

Proizvajalci iz petih držav bodo predstavili več kot 150 vzorcev penin.

Objavljeno
26. december 2017 12.31
M. Bi., STA
M. Bi., STA

Danes popoldne bo portoroški hotel Kempinski gostil šesti Festival penin. Sodelovalo bo 31 proizvajalcev, ki bodo predstavili več kot 150 vzorcev penin.

Sodelovale bodo vse največje in malo manjše kleti, ki se v Sloveniji ukvarjajo s pridelavo penine. Poleg njih se bodo predstavili še proizvajalci iz Hrvaške, Italije in Avstrije ter letos ekskluzivno tudi francoska šampanjska hiša Champagne Taittinger.

Gre za enega najprestižnejših proizvajalcev penine na svetu. Njihove šampanjce izbirajo družbe po vsem svetu, Taittinger pa je med drugim eden od najljubših šampanjcev Jamesa Bonda. Letno napolnijo približno šest milijonov in pol steklenic, na posestvu pri Reimsu pa jih hranijo približno 18 milijonov.

V tekmovalnem delu bo sodelovalo 20 peničarjev s 47 vzorci penin, ki se bodo potegovali za naziv najboljše penine Portoroža in vstop v družbo zmagovalcev prejšnjih let. Z uspehom se doslej lahko pohvalijo klet Istenič v prvih dveh letih, Miran Sirk iz kleti Bjana, Vinarstvo Rebula ter lanski prvi tuji zmagovalec - avstrijska klet Sektkellerei Szigeti.

Festival penin bo potekal med 16. in 20. uro. Zmagovalno penino bodo razglasili slovenski vitezi vina skupaj z direktorjem Turističnega združenja Portorož Igorjem Novelom, piranskim županom Petrom Bossmanom in istrsko vinsko kraljico Julijo Jogan.