Lonely Planet: Julijske Alpe med najlepšimi regijami sveta

»Gorski biser v spregledanem kotičku Evrope« se kosa s Chamonixom ali Zermattom, le da je turistična gneča manjša.
Objavljeno
24. oktober 2017 21.22
Posodobljeno
13. april 2018 17.46
dja blejski otok
Helena Kocmur
Helena Kocmur

Znameniti turistični vodič Lonely Planet je med 10 najlepših regij, ki jih je treba nujno obiskati v letu 2018, uvrstil slovenske Julijske Alpe. »Gorski biser v spregledanem kotičku Evrope« se kosa s Chamonixom ali Zermattom, le da je turistična gneča bistveno manjša.

Julijske Alpe so uvrstili na tretje mesto svetovnih turističnih regij takoj za severnoirsko obalo z Belfastom in Aljasko (ZDA). Kakor razlagajo v Lonely Planetu, so Julijci pred leti privabljali zgolj hribolazce, danes pa uspešno nagovarjajo vse vrste turistov.

Med biseri, ki so vredni obiska, so poleg Blejskega in Bohinjskega jezera med drugim nanizani še Vršič, Triglavski narodni park, Radovljica, Kranj in Kamnik, med top točke, ki jih je treba videti, pa so uvrstili Loški grad, muzej čebelarstva, Linhartov trg v Radovljici in Blejski vintgar.

»Pripravite se, da vas očara Blejsko jezero (otok in grad!) in preseneti Bohinjsko (le kako dobi Bled vso pozornost, ko pa je malo naprej Bohinj?),« so zapisali na spletni strani, kjer veliko pozornosti namenjajo tudi drugim slovenskim znamenitostim, kot je denimo Postojnska jama.

Podrobno se lahko tuji turisti poučijo tudi o prihajajoči smučarski sezoni na slovenskih smučiščih (Kranjska Gora, Vogel, Kanin), ki nudijo »odlično razmerje med ceno in kakovostjo storitev«, odlično vzdrževane proge, na katerih ni veliko gneče.

Tokratna uvrstitev slovenskih turističnih biserov med najbolj vredne obiska ni prvo, saj je Lonely Planet leta 2014 med najlepša mesta uvrstil Ljubljano, kar je zagotovo prispevalo k večjemu obisku tujih turistov v zadnjih letih.

Upamo lahko, da se bo razglasitev Julijskih Alp med najlepše predele sveta poznala že v prihajajoči zimski sezoni.