FIA z dolgim nosom

Mednarodna zveza je želela povečati število konstruktorjev v F1 z desetih na 12, a kriterijem zadostuje zgolj Haas.

Objavljeno
18. avgust 2015 18.19
AUTO-PRIX-SUI-SAUBER
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Ljubljana - V prihodnji sezoni svetovnega prvenstva formule ena bo po zaslugi Haasa v igri enajst konstruktorjev, torej eden več kot letos. Mednarodna avtomobilistična zveza (FIA) se je na vse kriplje trudila, da bi v svoj objem zvabila še dvanajsto moštvo, a se ji je načrt klavrno izjalovil. Tako dodatnega povečanja dirkaške karavane vsaj do konca leta 2017 ne bo, razen če bi interes pokazal kateri od večjih avtomobiliskih proizvajalcev.

Rok za prijavo morebitnega dvanajstega konstruktorja je bil sprva ob koncu junija, nato so ga zaradi slabega odziva podaljšali za mesec dni, a se tudi tedaj ni našel primeren kandidat. »Ta krog prijav smo zaprli, saj ni nihče od kandidatov dosegal minimalnih standardov,« so sporočili iz FIA.

Tako bo edini novinec v prihodnji elitni sezoni Haas, ki pa za volan še ni posadil nobenega dirkača. Tekmovalno dvojico bo izbral do konca septembra, počakal pa, da se glede prihodnosti najprej razjasnijo že uveljavljeni konstruktorji. Na seznamu potencialnih voznikov je deset imen, najvišje kotira Nemec Nico Hülkenberg, ki pa ga Force India ne bo kar tako zlahka izpustila iz rok, na trnku je tudi Ferrarijev »rezervist« Esteban Gutierrez, v igri pa še Francoz Jean-Eric Vergne.