Gajserjev cilj je priklicati zmagovalni občutek

Motokrosistična elita jutri v globokem pesku. Najboljši slovenski dirkač lani v Belgiji prekinil niz 13 stopničk.

Objavljeno
05. avgust 2017 02.33
Mojca Finc
Mojca Finc
Lommel – »Prvič po dolgem času sem ves tekmovalni konec tedna užival na motorju. Dober vtis iz Loketa bom skušal prenesti v Lommel,« je razmišljal motokrosistični as Tim Gajser po stopničkah v MXGP na Češkem. Od aprila je čakal nanje. Ujel je ritem, ki mu ga je odnesla poškodba, zdaj ga čaka nov izziv: peščeno prizorišče, polno globokih lukenj, ki mu je med vsemi najmanj všeč.

Gajser je lani v Lommel pripotoval s sedmimi osvojenimi tekmami v SP, štirimi drugimi mesti, dvema tretjima in 13 zmagami v posamičnih vožnjah. Letos je zaradi zloma lopatice in zdravstvenih težav statistika drugačna, navsezadnje je izpustil dve dirki, vknjižil pa po dve zmagi in drugi mesti ter eno tretje, nepremagljiv je bil v šestih posamičnih vožnjah. V Belgijo, kjer si je veliko dirkačev zaradi treninga na specifičnem terenu našlo drugi dom, je pripotoval v začetku tega tedna. Z očetom Bogomirjem in tovarniško ekipo Honde se je v tem času osredotočil na testiranje vzmetenja in pripravo nastavitev motorja za peščeno podlago.

»Glavni cilj do dirke v Lommelu je bil trd trening. Iz tekme v tekmo kažem boljšo formo. Stopničke na Češkem so me zelo razveselile, a za Lommel je značilna povsem drugačna proga, na kar smo se pripravili. Želel bi si izboljšati rezultat z dirke v Loketu,« je poudaril, da je z najhitrejšo prvo vožnjo v konkurenci in končnim 3. mestom na dirki na Češkem okrepil tudi samozaupanje po bolniški odsotnosti.

»Nihče si ne želi poškodb. Doletela me je in tega ne moremo več spremeniti. Zdaj se moram osredotočiti na zadnje tekme v svetovnem prvenstvu. Trudil se bom po najboljših močeh, do konca sezone si želim stanovitost, najhitrejše vožnje in kakšno zmago. Osrednji cilj je priklicati in pridobiti tisti zmagovalni občutek,« je razmišljal aktualni svetovni prvak v MXGP, ki je lani v Belgiji osvojil kvalifikacije, na dirki pa s 5. mestom prekinil rekordni niz trinajstih stopničk v sezoni. V mestu, ki se nahaja na meji z Nizozemsko, še ni zmagal.

Gajser, ki v skupnem seštevku SP šest dirk pred koncem sezone drži 5. mesto (za tretjeuvrščenim Jeffreyjem Herlingsom zaostaja 65 točk), bo edini slovenski predstavnik na mivki. Klemen Gerčar nadaljuje prisilni počitek po operaciji kolena, brata Jernej in Peter Irt, ki sta se skozi sezono soočala s zdravstvenimi težavami, pa sta se odločila zahtevno preizkušnjo izpustiti in pripraviti za naslednje.

Med najbolj vročimi aduti za zmago sta vodilni v SP Antonio Cairoli in Herlings, veljata namreč za najboljša specialista za mivko. Italijan, ki se je udobno namestil na vrhu skupnega seštevka z 92 točkami prednosti pred najbližjim zasledovalcem Clementom Desallom, prav gotovo ne bo preveč tvegal, več agresivnosti pa bencinski svet pričakuje od novinca v eliti Herlingsa, za katerega se zdi, da dobi krila, ko se spopada s pestmi peščene podlage. Dodaten pospešek bo prejel Desalle, saj bo tekmoval pred domačimi navijači. Dirka bo jutri ob 14. in 17. uri.