Po letu in pol spet na odru, a nezadovoljen

Lewis Hamilton je ubranil zmago v Bahrajnu, Räikkönen navdušil z 2. mestom. Rosberg je imel težave z zavorami.

Objavljeno
20. april 2015 02.29
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Sakhir – Mercedesov dirkač Lewis Hamilton, branilec naslova svetovnega prvaka v formuli 1, je svojo premoč potrdil tudi na veliki nagradi Bahrajna, kjer je – če odmislimo postanke v boksih – znova vodil od štarta do cilja. Najbolj se mu je tokrat približal Kimi Räikkönen (Ferrari), ki je v predzadnjem krogu potisnil na tretje mesto Hamiltonovega moštvenega sotekmovalca Nica Rosberga.

Čeprav je bil 35-letni Finec v zadnjem delu preizkušnje najhitrejši mož v Sakhirju in je v petnajstih krogih nadomestil kar devetnajst sekund zaostanka za Rosbergom, so pri Mercedesu prepričani, da bi slavili novo dvojno zmago, če 29-letnega Nemca ne bi tik pred koncem pustile na cedilu zavore. Nad njimi je sicer malce potarnal tudi Hamilton.

»Ko sem prehiteval zaostale dirkače so se zavore nekoliko ogrele, vendar mi med vožnjo niso povzročale večjih preglavic,« je pojasnil 30-letni Anglež in priznal, da se je moral za podvig v Sakhirju kar precej potruditi, saj sta Ferrarijeva dirkača Räikkönen in Sebastian Vettel pravzaprav ves konec tedna izvajala precejšen pritisk.

»Zato je bilo težko najti pravi ritem vožnje – dovolj hitro in obenem prijazno do gum,« je razložil Hamilton in se najlepše zahvalil celotni ekipi, ki mu je pomagala do druge zaporedne zmage na VN Bahrajna, tretje letošnje in skupno 36. v kraljevskem avtomobilističnem razredu. Z njo je naredil nov korak k tretjemu naslovu svetovnega prvaka, saj se je v skupnem seštevku še oddaljil od najhujših tekmecev; po štirih preizkušnjah v sezoni ima tako že lepih 27 točk naskoka pred Rosbergom in še točko več pred Vettlom, ki se je moral to pot sprijazniti s petim mestom.

Čeprav se je Räikkönen prvič po VN Južne Koreje oktobra '13 spet povzpel na zmagovalni oder, na njem ni ravno sijal od sreče. »Kadar končaš kot drugi, ne moreš biti najbolj zadovoljen, toda ... Če dobro premislim, pa sem lahko – glede na to, da se mi štart v sezono ni posrečil ravno po željah – kar vesel, saj je uvrstitev čisto v redu. A še bolj me navdušuje odlično vzdušje v ekipi. V primerjavi z lanskim letom smo naredili velik korak naprej, tako da se počasi približujemo točki, ko se bomo lahko na sleherni preizkušnji potegovali za zmago. Vendar pa moramo ostati potrpežljivi in vztrajati na začrtani poti,« je »ledeni mož« v svojem značilnem slogu odgovoril legendarnemu Jackieju Stewartu, ki je včeraj vodil »novinarsko konferenco« po slovesni razglasitvi najboljših.

V nadaljevanju se je Räikkönen, ki je že 41-ič odpeljal najhitrejši krog dirke in se po tem na drugem mestu večne lestvice izenačil s slovitim Francozom Alainom Prostom, spomnil kvalifikacijskega nastopa, ki se mu s četrtim dosežkom za Hamiltonom, Vettlom in Rosbergom vnovič ni izšel optimalno. Se je pa nato že v prvem zavoju po zunanji strani mojstrsko prebil mimo Nemca za krmilom »srebrne puščice«, ki mu je milo za drago vrnil v četrtem krogu. Rosberg je pet krogov pozneje prehitel še Vettla in se zavihtel na drugo mesto, ki ga je držal še dva kroga pred ciljem, ko je na koncu štartne ravnine zapeljal s proge, kar je izkoristil Räikkönen in se odpeljal mimo njega.

»Na tistem delu sem ostal brez zavor, s katerimi sem imel sicer težave že od približno 15. kroga naprej,« je razkril dirkač iz Wiesbadna, ki sicer že vrsto let živi v Monte Carlu. Ob tem je dodal, da je drugače – če odšteje slabši štart – užival v dirki, najbolj pa kajpak v prehitevalnih manevrih mimo rdečih bolidov Räikkönena in Vettla. Slednji pa je bil po veliki nagradi Bahrajna, drugi zaporedni pod žarometi, precej samokritičen.

»Naš dirkalnik je bil sicer hiter, vendar pa tokrat nisem imel svojega najboljšega dneva. Naredil sem nekaj napak, enkrat zdrsnil še s steze in si pri tem poškodoval prednje krilce, zaradi katerega sem moral po novega,« je pojasnil 27-letni Nemec, potem ko je prvič letos ostal pod zmagovalnim odrom in je povrhu zaostal še za drugim Fincem – na koncu četrtouvrščenim Valtterijem Bottasom (Williams).

Karavana formule 1 se bo zdaj preselila v Evropo – naslednja preizkušnja bo 10. maja v Barceloni.