Razočarani Gajser hoče več

Do konca sezone MXGP še pet dirk. Jutri v Švici tudi brata Irt.

Objavljeno
11. avgust 2017 20.41
Mojca Finc
Mojca Finc
Frauenfeld – Najboljši motokrosisti na svetu imajo do konca sezone v elitnem MXGP še pet dirk. Po preizkušnji v Belgiji, na mivki, polni lukenj, ki jih je mojstrsko obvladoval zmagovalec Jeffrey Herlings, se je karavana preselila na trd teren v Švico. Aktualni svetovni prvak Tim Gajser bo skušal na jutrišnji tekmi premagati razočaranje prejšnjega konca tedna.

Gajser je Belgijo zapustil z 11. mestom, kar ga je precej potrlo. »Razočaran sem. Dovolj časa smo imeli za testiranje honde v tednu pred dirko, imel sem hitrost, udobno sem se počutil na motorju. Na tekmi pa je bilo povsem drugače. V prvi vožnji sem se mučil, štart je bil slab, težko sem prehiteval tekmece. Hitrost sem imel, a nisem mogel mimo njih. Druga vožnja je bila boljša. Proti koncu sem bil zelo hiter, ujel sem Clementa Desalla in Glenna Coldenhoffa, nato pa storil napako in padel z motorja. Na tleh sem spet končal še v zadnjem krogu. Letos očitno nimam sreče,« je razmišljal slovenski šampion.

V sezoni, v kateri brani naslov svetovnega prvaka, mu ne gre po načrtih. Začetek je bil zelo obetaven, pokoril si je konkurenco na dveh dirkah, maja pa se je na preizkušnji v Latviji sprožil plaz težav, ki je vrhunec dosegel z zlomom lopatice. Po hitrem okrevanju in uspešni vrnitvi – na Češkem je dobil prvo vožnjo, na dirki pa vknjižil 3. mesto – pravzaprav še ni našel ritma, v katerem bi se počutil suvereno.

»Na treningu vozi zelo dobro, ima hitrost, ve, kaj dela, na tekmi pa se stvari ne sestavijo. Če bo poslušal nasvete in bo vožnjo s treningov prenesel na tekmo, bodo prišli tudi rezultati. V Švici je trda podlaga, enaka kot pri nas, zato proga ne bi smela povzročati težav nobenemu od slovenskih dirkačev,« je napovedal Bogomir Gajser, trener in oče svetovnega prvaka.

Dvajsetletni motokrosistični as, ki v skupnem seštevku SP drži 5. mesto (od tretjega ga loči 86 točk), je po slabem vtisu v Belgiji napovedal, da bo na treningih še bolj garal in skušal na dirki iztisniti še več. »Proga je lepa, upam na boljši izplen,« se nadeja Haložan, ki je lani na premierni preizkušnji v Frauenfeldu zasedel 2. mesto. Premagal ga je zgolj najizkušenejši v konkurenci Antonio Cairoli.

Italijanski dirkač, vodilni v letošnjem SP, ima pred najbližjim zasledovalcem v boju za naslov Herlingsom skorajda dve dirki prednosti (99 točk). V Belgiji sta se, kot je dejal Herlings, lovila kot mačka in miš, poraženec dvoboja novinec v eliti : osemkratni svetovni prvak pa je bil slednji. A v Švici bo Cairoli gotovo v prednosti, saj bo njegov kolega pri KTM prvič tekmoval na tamkajšnjem dirkališču.

Prva vožnja bo jutri ob 14. uri, druga tri ure pozneje. V MXGP bosta poleg Gajserja tekmovala še brata Jernej in Peter Irt, v evropskem prvenstvu EMX 250 pa se bo dokazoval Jan Pancar. Po dirki bo Bogomir Gajser razkril, koga je kot selektor reprezentance uvrstil v ekipo za pokal narodov, ki bo oktobra v Veliki Britaniji.