Dejan Zavec, Tina Maze in slovenski nogometaši so športniki leta 2010

Svetovni prvak v boksu Dejan Zavec (218 glasov), alpska smučarka Tina Maze (309), dvakrat srebrna na olimpijskih igrah v Vancouvru, sta najboljša slovenska športnika leta 2010 po izboru Društva športnih novinarjev Slovenije. Med ekipami je bila najboljša nogometna reprezentanca Slovenije (72).

Objavljeno
22. december 2010 18.41
David Osojnik, delo.si.
David Osojnik, delo.si.
Ljubljana - Tina Maze, ki je bila najboljša športnica že leta 2005, je na slovenskem prestolu nasledila Petro Majdič, ki je v teku na smučeh na OI v Kanadi kljub padcu in hudim težavam z zdravjem osvojila bronasto olimpijsko medaljo. Majdičeva je bila s 238 točkami letos druga, tretja pa judoistka Lucija Polavder (45 točk). Slednja je le za dve točki prehitela svojo judoistično kolegico Rašo Srako Vuković (43), piše STA.

Dejan Zavec je bil več ko 100 točk pred drugimi športniki, drugi je bil član hokejske ekipe Los Angeles Kings Anže Kopitar (97), tretji pa nogometaš Valter Birsa (45). Glasove je dobilo 21 športnikov, razlike zaradi dobre bere na mednarodnem prizorišču pa so bile od tretjega mesta nazaj zelo majhne. Med ekipami so bili za nogometaši člani košarkarske reprezentance Slovenije (20) in odbojkarji ACH Volley (17). Glasovalo je skupaj 154 članov DŠNS. Priznanje za fair play je letos prejel Birsa.

DŠNS je najboljše športnike sezone razglasilo na tradicionalni prireditvi Športnik leta v sredo, 22. decembra, ob 20. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Uro in pol pred tem je Danilo Türk, predsednik Republike Slovenije, v predsedniški palači sprejel najboljše športnike države in goste.

DŠNS je prireditev Športnik leta 2010 v samostojni Sloveniji pripravilo 20., skupaj pa je bila to že 43. razglasitev. DŠNS jo je tudi letos organiziral z Olimpijskim komitejem Slovenije (OKS) in z ministrstvom za šolstvo in šport ter Radiotelevizijo Slovenije, ki je prireditev neposredno prenašala. OKS, ki je skupaj s Fundacijo za financiranje športnih organizacij, Uniturjem, Športno loterijo Slovenije in Pivovarno Laško tudi denarno podprl prireditev, je ob tej priložnosti podelil tudi najvišja priznanja v neolimpijskem letu.

Prireditev sta vodila radijska novinarka Uršula Majcen, pogovore z nagrajenci pa so povezovali športni novinarji. Za glasbeno kuliso so poskrbeli Big band Dobropoljski orkester mladih (DOM) pod vodstvom Braca Doblekarja in pevka Nina Strnad. Za boljšo voljo sta poskrbela komika Mladen Pahovič in Klemen Bučan. Na družabnem srečanju po prireditvi je goste zabavala skupina Mad Dog. Priznanja DŠNS za najboljše športnike je, tako kot vsa v zadnjem desetletju, izdelal priznani akademski slikar Janez Mišo Knez. Poleg Pivovarne Laško sta na družabnem delu sodelovala tudi vinarja Klet Bistrica in Frešer vina, še poroča STA.

***

Dejan Zavec
Koliko od vas tu v dvorani in doma pred televizijskimi sprejemniki je kdaj pomislilo na možnost, da bi bil lahko boksar najboljši športnik leta v Sloveniji? Verjetno ne prav veliko, če sploh kdo. Prav zato je Dejan Zavec istočasno, ko je 11. decembra lani v ringu johannesburške dvorane Wembley mikastil nemočnega Južnoafričana Isaaca Hlatshwaya, premikal tudi gore. S spektakularno predstavo, s katero je že v tretji rundi s tehničnim nokavtom prisilil k vdaji domačega zvezdnika, si je ptujski šampion priboksal naslov svetovnega prvaka v velterski kategoriji po ugledni različici IBF in se v zgodovino vpisal kot prvi boksar, ki mu je takšen podvig uspel pod slovensko zastavo. Laskavi šampionski pas je potem Zavec s prepričljivima zmagama v spektakularnih dvobojih v Tivoliju in Stožicah ubranil proti Argentincu Rodolfu E. Martinezu in Poljaku Rafalu Jackiewiczu ter potrdil, da je ta čas resnično eden najboljših boksarjev na svetu v svoji kategoriji.

Tina Maze
Popolnost v stvaritvi je želja vsakega športnika. Bolj kot je popoln v svojem početju, bližje je Olimpu. Tina Maze se je v zadnjih dveh letih povsem približala svoji popolnosti. Po srebrni kolajni na svetovnem prvenstvu leta 2009 v Val d'Iseru se je letos okitila še z dvema olimpijskima srebrnima kolajnama v Vancouvru. Najuspešnejšo sezono v karieri je izpopolnila še s veleslalomskim bronom v svetovnem pokalu, v katerem je z devetimi zmagami postala tudi najuspešnejša slovenska smučarka doslej. Andrei Massiju, soustvarjalcu projekta "A-Maze", ki Tinino smučanje opisuje kot umetniško stvaritev gibanja na snegu, lahko le pritrdimo in dodamo, da je bila klena Korošica prevečkrat nerazumljena pri svoji ustvarjalni drugačnosti in izbiri prihodnosti brez kompromisov ter želji, da izstopi iz okvirjev in predsodkov, ki jo obkrožajo. Za bližnjo prihodnost si je prva dama slovenskega zastavila najvišje cilje - zlate kolajne in veliki kristalni globus svetovnega pokala. Po vsem videnem v preteklih treh letih samostojnosti je bilo olimpijsko slavje v Kanadi zagotovo le novi korak do Olimpa.

Slovenska nogometna reprezentanca.
Za slovensko nogometno reprezentanco je res izjemno leto. Po veličastni lanski zmagi z Rusijo se je zdelo, da Kekovi fantje bolje pravzaprav ne morejo igrati, toda reprezentanti so se nato povzpeli še višje. Potem ko so omrežili tako rekoč vse športne navdušence na sončni strani Alp, so na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki opozorili nase ves svet. Zmaga z Alžirijo, odmeven remi z močno reprezentanco ZDA in najtesnejši poraz z nogometno velesilo Anglijo so rezultati in štiri osvojene točke, ki govorijo sami zase. Izjemno homogeno moštvo, v katerem so tudi najboljši posamezniki povsem podrejeni uspehu kolektiva, je v letu 2010 podrlo še en rekord: na lestvici Mednarodne nogometne zveze (FIFA) se je slovenska izbrana vrsta zavihtela na res visoko in zavidljivo 15. mesto.