Dinara Safina zmagovalka Portoroža

Prva igralka sveta Dinara Safina je zmagovalka jubilejne pete izvedbe teniškega turnirja WTA Banka Koper Slovenia Open. Rusinja je v finalu po dveh urah in 53 minutah igre v treh nizih s 6:7 (5), 6:1 in 7:5 premagala lansko zmagovalko Saro Errani.

Objavljeno
27. julij 2009 09.33
An.B./STA
An.B./STA
Portorož - Prva igralka sveta in prva nosilka Dinara Safina je zmagovalka pete izvedbe teniškega turnirja WTA Banka Koper Slovenia Open z nagradnim skladom 220.000 dolarjev. Rusinja je v finalu po dveh urah in 53 minutah igre v treh nizih s 6:7 (5), 6:1 in 7:5 za svojo 12. turnirsko zmago premagala lansko zmagovalko in peto nosilko, Italijanko Saro Errani.

 

Portoroški finale je že pred začetkom veliko obetal, saj sta do zadnje stopničke napredovali igralki, ki sta na poti do finala mleli tekmice in nobena od njiju ni izgubila niti niza. Erranijeva je na poti do finala tekmicam oddala le osem iger in pokazala, da se na igriščih Marine Portorož odlično počuti. Ne ena ne druga se ljubiteljem tenisa nista izneverili in sta prikazali zelo atraktivno igro, saj je 38. igralka na lestvici WTA pošteno namučila številko 1.

 

Prvi niz finalnega dvoboja je gledalcem na razprodanih tribunah Marine Portorož ponudil pravo teniško poslastico, saj sta se igralki ves čas izmenjavali v vodstvu. Že sama uvodna igra srečanja, ki jo je dobila Erranijeva z odvzemom servisa, je trajala kar okoli deset minut. Safina je v prvi igri naredila dve dvojni napaki in pet servisov zapored poslala v mrežo ali avt. Sicer je nato dobila naslednji dve igri, po katerih je njena tekmica zahtevala trenerja na igrišču - novost, ki jo je letos uvedlo združenje WTA. Posvet s trenerjem je očitno pomagal, saj je Italijanka izenačila in nato ruski zvezdnici spet odvzela servis, a ji je ta vrnila v enaki meri.

 

Italijanki je nato uspel nov "break", s katerim je povedla s 5:4 in servirala za niz. A prva igralka sveta se ni pustila zmesti in je odgovorila bliskovito ter brez izgubljene točke izenačila na 5:5. Toda tudi Eranijeva je imela svojo računico in je Safini vnovič odvzela servis ter si priigrala novo priložnost, da servira za niz. Vendar je Rusinja še enkrat več izenačila. V podaljšani igri je bila natančnejša hitra Italijanka, ki je vrnila skoraj vse, kar ji je prva igralka sveta poslala, ter si priigrala de zaključni žogici za niz. Safina je prvo rešila, z drugo pa je Erranijeva po uri in 16 minutah igre le sklenila prvi niz.

 

Drugi niz se je začel povsem v znamenju razkazovanja moči Safine, ki je z dvema odvzemoma servisa hitro (po 18 minutah) povedla najprej s 4:0, nato s 5:1, za nameček pa s tretjim "breakom" zaključila niz sebi v prid. Tu se je pokazala predvsem odlična fizična pripravljenost Rusinje, ki se je v Portorožu pripravljala na nadaljevanje sezone in zadnji turnir velike četverice, OP ZDA, kjer bo imela zadnjo priložnost letos, da v zbirko naslovov končno doda tudi prvi grand slam.

 

Tudi v odločilnem nizu je Safina povedla z 2:1, nato pa je Erranijeva zaradi poškodbe desne kolčne mišice zahtevala zdravniški odmor. Ko so bili gledalci na trnih, ali se bo "žilava" Italijanka še lahko vrnila v igro, se je trener Safine Željko Krajan jezil in svoji varovanki bral levite, saj ni bil zadovoljen z njeno igro. To se sprva na igrišču ni poznalo, saj je Erranijeva po zdravniškem premoru zaigrala kot prerojena in uspel ji je "break" ter izenačenje na 2:2. Nato sta obe igralki dobili igri na svoj servis, sledil pa je nov odvzem servisa Italijanke, ki je odslej nastopala s povito nogo, in njeno vodstvo s 4:3. Prvo igralko sveta je zajela "panika" in spet je zahtevala trenerski posvet na igrišču. Nato je sicer izenačila, vendar je njeni tekmici uspel nov odvzem servisa v naslednji igri za vodstvo s 5:4 ter priložnost, da s servisom konča dvoboj. A to je bil "račun brez krčmarja", saj je Safina izenačila na 5:5, nato povedla s 6:5 ter po skoraj treh urah igre slavila zmago s 7:5.

 

In medtem ko so Erranijevo po dvoboju oblile solze razočaranja, ki jih kar ni in ni mogla zaustaviti, je Safina visoko v zrak dvignila težko prigarani pokal za zmago, ki ga je prejela iz rok predsednika države Danila Türka. Slednji je čestital igralkama ter prirediteljem turnirja in pripomnil, da je bil to eden najbolj veličastnih dvobojev, kar jih je videl v zadnjih letih.

 

"Morda se je vam gledalcem ta dvoboj zdel prava drama, a povem vam, da je to za ženski tenis povsem normalno," se je uvodoma pošalila zmagovalka, nato pa v nekoliko resnejšem tonu dodala: "Res sem si zelo močno želela zmagati na tem turnirju in srečna sem, da mi je to na koncu tudi uspelo, pa čeprav je moja tekmica danes zelo dobro igrala." Po vseh zahvalah, od zahvale direktorju turnirja Andrej Bizjaku, pa do zahvale pobiralcem žogic, trenerju in staršem, je Safina še dejala: "Danes sem igrala za vas, gledalce, ki ste me ves teden spodbujali v tako velikem številu." Za konec pa je na veselje gledalcev 23-letna ruska zvezdnica vzkliknila še: "Se vidimo tudi prihodnje leto!"