Dosežek kariere za Fabčiča: bronast na EP

Slovenski parakajakaš v šprintu na mirnih vodah je zasedel tretje mesto na 200-metrski razdalji.

Objavljeno
26. junij 2016 09.29
Dejan Fabčič
J. P.
J. P.

Moskva - Slovenski parakajakaš Dejan Fabčič se je na evropskem prvenstvu v šprintu na mirnih vodah v Moskvi zelo izkazal s tretjim mestom in bronom na 200-metrski razdalji. V finalu je moral premoč priznati zgolj Avstrijcu Markusu Swobodi in Italijanu Federicu Mancerelli, je pa potrdil stalni napredek. Na majskem svetovnem prvenstvu se je dokopal do (takratnega) rezultata kariere s petim mestom, v Rusiji je včeraj storil še korak naprej.

»Presrečen sem, končno se je obrestoval trud celega leta in preteklih sezon. Še posebej pa sem vesel, da sem to lahko dokazal med tekmo. Vsaka preizkušnja je zgodba zase, finale je še nekaj posebnega. Prisotna so čustva in velika želja, zato lahko hitro pozabiš na tehniko. Rajši imam odličje s slabim in grdim veslanjem kot četrto mesto ob tehnično dovršenem nastopu,« se je v cilju smejalo Fabčiču, ki je bil v Moskvi brez trenerke Nine Mozetič, ki je nedavno zamenjala delovno mesto in zapustila kajakaške vode. S Fabčičem zato ne more več potovati na vsa tekmovanja, so ji pa novi delodajalci odobrili odsotnost med septembrskimi paraolimpijskimi igrami v Riu. »Stalno sva na zvezi, prek sms-sporočil mi je dajala napotke, vseeno pa tekma brez Nine ni enaka. Zelo sem jo pogrešal in šele zdaj vidim, da težko nastopam brez trenerja ob sebi,« je pristavil parakajakaš.

V finalu B je na 1000 metrov veslal tudi Jošt Zakrajšek, ki je ciljno črto prečkal četrti, kar je v skupni razvrstitvi zadostovalo za trinajsto mesto. Najhitrejši v finalu B je bil Francoz Cyrille Carre, evropski prvak pa je postal Portugalec Fernando Pimenta. »Po vsem, kar se je dogajalo letos, sem lahko zadovoljen. Tu je šlo po načrtih, rezultatsko sem si resda želel še više, a to je realnost. Občutki so bili dobri, veslal sem po željah. Za prvenstvo sem se pripravil po najboljših močeh, forma je solidna, žal sem le prepočasen. To mi vliva motivacijo za prihodnjo sezono. V zadnjih treh letih sem veliko eksperimentiral in se učil. V petek sem razmišljal, kaj želim prihodnje leto pridobiti s treningi. Premor bo dolg in časa za razmislek bo dovolj,« je strnil misli Zakrajšek, ki ga čaka danes še 5000-metrska razdalja, s katero bodo šprinterji na mirnih vodah zaključili sezono velikih tekmovanj, avgusta jih čaka zgolj še olimpijski izziv.