Kenija želi atletsko SP 2023

Kenija bi lahko postala prva afriška država, ki bo gostila atletsko svetovno prvenstvo. Letos so v Nairobiju že tekmovali najboljši atleti do 18 let.

Objavljeno
15. avgust 2017 20.19
ATHLETICS-WORLD/M1500
L. Z.
L. Z.
Nairobi - Kenija se bo potegovala za organizacijo atletskega svetovnega prvenstva leta 2023, je potrdil kenijski minister za šport Hassan Wario. Nobena afriška država doslej še ni organizirala tega tekmovanja, Kenija pa je letos gostila SP do 18 let, ki je bilo v Nairobiju.

"V načrtu imamo izgradnjo treh novih stadionov v Nairobiju, Mombasi in Eldoretu ter še deset manjših v drugih mestih države, že sedaj pa imamo zmogljivosti, da pripravimo člansko SP," je povedal Wario.

Letošnje SP za mlajše mladince, kjer so se s številnimi finali izkazali tudi slovenski atleti, pušča precej dvomov, ali lahko Kenija organizira tekmovanje na najvišji ravni. Po eni strani so domačini pripravili izjemno vzdušje, kakršnega so redko deležni tudi najboljši atleti v članski kategoriji, kaj šele mladinci; po drugi strani pa je precej držav, med njimi tudi ZDA in Avstralija, zaradi varnostnih razlogov odpovedalo nastop na prvenstvu.

Kenija že dalj časa velja za eno najuspešnejših držav na velikih atletskih tekmovanjih, predvsem po zaslugi odličnih srednje- in dolgoprogašev. Letos je na nedavno minulem SP v Londonu po številu odličij zaostala le za ZDA.

Naslednja dva organizatorja SP sta že znana; katarska Doha bo najboljše atlete sveta gostila leta 2019, ameriška "atletska Meka" Eugene v zvezni državi Oregon pa leta 2021.