Logotip OI 2020 v Tokiu plagiat?

Logotip, s katerim se bo Tokio predstavljal kot organizator OI 2020, naj bi bil kopija belgijskega dizajna za Théâtre de Liège.

Objavljeno
05. avgust 2015 15.12
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Tokio − Prireditelji olimpijskih iger 2020 se soočajo z obtožbami, da je njihov logotip plagiat. Menda je kopija belgijskega dizajna za Théâtre de Liège. Podobnost je res precejšnja, toda v Tokiu, kjer so logotip uradno predstavili 24. julija, obtožbe odločno zavračajo.

Na podobnost je opozoril belgijski oblikovalec Olivier Debie, tudi avtor oznake za Théâtre de Liège. Njegov odvetnik je zaradi velike podobnosti že navezal stik z japonskimi prireditelji in zahteval pojasnilo. Organizatorji so na novinarski konferenci, ki se je je udeležil tudi oblikovalec (izposojenega?) logotipa Kenjiro Sano, zagotovili, da zadeva ni pravno sporna. Še več, Sano je svojo stvaritev označil za mojstrovino.

»V veliko čast mi je bilo sodelovati v natečaju za logotip, vanj sem poskušal preliti vse dosedanje izkušnje. Seveda za primer nisem vzel belgijskega loga, o tem nimamo kaj govoriti,« je zatrdil.

Debie bi sicer lahko zahteval, da Tokio ta logotip umakne, a ga tudi sam ni registriral kot blagovno znamko. Je pa res, da se že dve leti uporablja na mednarodnem trgu. Japonski olimpijski komite za zdaj zadevo skupaj z Mednarodnim olimpijskim komitejem še preučuje.