OKS bo danes praznoval 25. rojstni dan

Olimpijski komite Slovenije je dan pred slavnostno proslavo obletnice predstavil aplikacijo za nepravilnosti.

Objavljeno
15. oktober 2016 03.54
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Krovna športna organizacija pri nas, Olimpijski komite Slovenije, je danes dopolnila okroglih 25 let od svoje ustanovitve; 15. oktobra leta 1991 so namreč v Štihovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani slavnostno podpisali Slovensko olimpijsko listino.

Ob Leonu Štuklju in Miru Cerarju so podpisu prisostvovali delegati 29 strokovnih zvez olimpijskih panog in petih strokovnih zvez panog, ki jih priznava MOK. Tako so uresničili pobudo sedmih članov iniciativnega odbora (Miroslav Cerar, Janez Kocijančič, Ivo Daneu, prof. Rajko Šugman, Janez Stele, Evgen Bergant in Milan Jerman), za prvega predsednika pa so izvolili Janeza Kocijančiča.

OKS je dan pred slavnostno proslavo obletnice, ki jo bo danes v ljubljanskem hotelu Austria Trend vodil predsednik Bogdan Gabrovec, predstavil aplikacijo Žvižgavka – ne požvižgaj se na nepravilnosti v športu, ki je del nacionalne kampanje za vedenje v športu. Aplikacija je namenjena prijavi zlorabe dopinga, manipulacije z izidi, finančnih in drugih nepravilnosti, ki se porajajo v športu.

Športniki bodo z novo aplikacijo dobili platformo, na kateri bodo lahko na enem mestu prijavljali vse nepravilnosti, od kaznivih dejanj, kot sta doping in manipulacija športnih dosežkov, do prekrškov, ali pa le etično vprašljivih zadev. Prijava bo lahko anonimna, vsak uporabnik pa bo pozneje lahko tudi pogledal, kaj se je z njegovo prijavo zgodilo, oziroma kako daleč so napredovali postopki.