Osakuejevi v oko priletelo jajce

Nekaj dni pred začetkom EP v atletiki v Berlinu je bila napadena italijanska metalka diska Daisy Osakue, ki ji je v oko priletelo jajce.

Objavljeno
31. julij 2018 12.41
Posodobljeno
31. julij 2018 14.55
Atletinja Daisy Usakue je bila žrtev rasizma.
P. A.
P. A.
Torino – Daisy Osakue, 22-letna italijanska metalka diska, je bila v noči iz 29. na 30. julija napadena med potjo domov. Metalki diska nigerijskih korenin je v oko priletelo jajce, ki ga je vrgel nekdo iz mimovozečega vozila. Jajce ji je sicer rahlo poškodovalo roženico, vendar je Osakuejeva odločena, da bo nastopila na prihajajočem evropskem prvenstvu v atletiki v Berlinu. 
 

Premier Conte meni, da ne gre za rasizem


Metalka diska je sicer prepričana, da zvečer nihče ne hodi okoli z jajci v rokah in, da je bil motiv za napad rasizem, "Niso me želeli napasti kot Daisy, temveč kot temnopolto dekle. V preteklosti sem že bila žrtev rasizma, vendar le verbalnega. Oko me sicer boli, a me bolj boli to, da se nekateri ljudje na takšen način zabavajo," je še dejala 22-letna športnica. Policija sicer zadevo še preučuje, vendar meni, da ni šlo za rasizem. Enakega mnenja je tudi italijanski premier Giuseppe Conte​, ki je dejal, da gre za nesrečen dogodek, vendar meni, da ne gre za rasizem. 


 

Odzivi prihajajo tako iz politike kot športa


Na dogodek so se odzvali številni italijanski znani obrazi, tako politiki kot športniki. Nekdanji italijanski premier Matteo Renzi je zapisal: "Daisy Osakue je italijanska prvakinja." Tudi politična stranka Gibanje petih zvezd se je odzvala z besedami: "Agresija je neupravičeno dejanje, ki ga strogo obsojamo. Tisti, ki je to storil naj se sramuje. Želimo, da je ta oseba identificirana in kaznovana." Na družbenih omrežjih so se oglasili tudi številni športniki in klubi. Med drugim je Daisy Osakue srečo zaželel nogometni klub Juventus, prav tako tudi nekdanji italijanski reprezentant Gianluigi Buffon. Nogometaš AC Milana Andrea Bertolacci pa je ne twitterju zapisal: "Na žalost je ignoranca mnogih ljudi dosegla nepredstavljiv nivo. Srečno Daisy, želimo te videti tekmovati na EP v Berlinu."