Rekordi Dibabe so bili močnejši od olimpijskega zlata

Etiopska atletinja Genzebe Dibaba je prejela nagrado laureus. Tina Maze je bila ponosna, da je bila del prestižne podelitve.

Objavljeno
16. april 2015 02.12
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport

Šanghaj – Tini Maze niti dve zlati olimpijski kolajni nista pomagali, da bi v drugo pridobila naklonjenost članov akademije Laureus. Prestižno lovoriko je v konkurenci šestih izbrank prejela etiopska atletinja Genzebe Dibaba.

Ena od najboljših alpskih smučark zadnjih let in lani dobitnica dveh zlatih olimpijskih kolajn v Velikem teatru v Šanghaju ni bila razočarana, saj je, kot je ves čas poudarjala, bila zanjo velika čast, da so jo izbrali med šest najboljših športnic sveta. »Tako kot sem ponosna na svoje izjemne olimpijske dosežke, sem tudi na to, da sem bila del laureusa. Zavedam se seveda, da je skorajda nemogoče zmagati, če tekmuješ za tako majhno državo, kot je Slovenija, in to v športu, ki ni tako globalen, kot sta atletika in tenis. Zato sem na Kitajskem predvsem želela ljudem, ki ne poznajo smučanja, predstaviti naš šport,« je povedala o občutkih v Šanghaju najboljša slovenska športnica, ki je bila prvič neposredno na prireditvi. Pred podelitvijo je imela odmevno novinarsko konferenco, na kateri je predstavila svojo športno pot. Novinarjem je pojasnila, da to ni samo zgodba o zmagah v športu, ampak tudi v življenju. Najlepša trenutka sta bili zagotovo zlati olimpijski kolajni v Sočiju, še posebej v smuku, v katerem si jo je delila z Dominique Gisin.

Letošnjo laureatinjo Dibabo je petdeset članov akademije prepoznalo za najboljšo zavoljo treh lanskih svetovnih dvoranskih rekordov v tekih na 1500, 3000 in na dve milji. V obrazložitvi so bili v laureusu nedosledni, ko so za Dibabo zapisali, da se je s tremi zlatimi kolajnami v dveh tednih izenačila z Jessejem Owensom in Usainom Boltom. Pripisali so ji svetovni rekord na 2 milji, kjer pa beležijo le najboljši čas. Owens je na OI v Berlinu osvojil štiri zlate kolajne (na 100, 200, 4x100 m in skoku v daljino), Bolt pa leta 2008 v Pekingu tri – na 100, 200 in štafeti 4 x 100 m. Ne glede na izjemnost dosežkov Dibabe, pa so ti po številkah morda še primerljivi, po vsebini pa nikakor.

Kakorkoli že, etiopska tekačica si je laureus zaslužila, tako kot bi si ga vsaka od šestih nominirank – ob Dibabi in Mazejevi so bile imenovane še trikratna norveška olimpijska prvakinja v teku na smučeh Marit Bjørgen, najboljša teniška igralka sveta Serena Williams, novozelandska atletinja Valerie Adams (nanizala je 54 zmag zapored) in kitajska teniška igralka Na Li. Tekačica iz Bekoja v Etiopiji na največjih tekmovanjih sicer še nima kolajne, osvojila pa je dve zlati na dvoranskih SP (lani v Sopotu na Poljskem na 3000 m). Zanimivo pa je, da je bila med nominirankami akademije laureus starejša sestra Tirunesh, in sicer leta 2006, ko je zmagala Janica Kostelić. Dibaba je sicer trinajsta dobitnica športnega oskarja in šesta atletinja po Cathy Freeman, Kelly Holmes, Jeleni Isinbajevi (dvakrat je bila prva), Vivian Cheruiyot in Jessici Ennis (nagrado Marion Jones so razveljavili).

Novak Đoković je laureusa dobil za lansko zmago v Wimbledonu in sijajno sezono, v kateri je zmagal na sedmih turnirjih z razmerjem zmag in porazov 61:8. »To je bil vrhunec leta 2014, ki je bilo zame izjemno, če že ne najboljše v karieri. Osvojil sem Wimbledon, se vrnil na 1. mesto na svetovni lestvici in postal oče,« je zapisal v odzivu na nagrado Đokovič, ki je zmagal v konkurenci izjemnih asov Lewisa Hamiltona, Renauda Lavillenieja, Roryja McIlroyja, Marca Marqueza in Cristiana Ronalda. Srbski teniški igralec je postal peti športnik, ki je v 16-letni zgodovini laureusa zmagal vsaj dvakrat – za Tigerjem Woodsom, Michaelom Schumacherjem, Rogerjem Federerjem (ima jih štiri) in Usainom Boltom (trikrat je bil prvi).