Savšek z obema rokama lovi zlato

Kajakaštvo: Ljubljančan na stopničkah (3.) tudi v Krakowu.

Objavljeno
28. junij 2015 21.31
Benjamin SavsekTacen 13.6.2014
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Krakow – Za dvig športne samozavesti je niz dobrih rezultatov največ, kar si tekmovalec želi, in kanuist Benjamin Savšek tudi po zadnjem slalomu za svetovni pokal ostaja na pravi poti. S 3. mestom na sobotni tekmi se je še tretjič v prav toliko tekmah sezone zavihtel na zmagovalni oder in ostaja resen kandidat tudi za skupno zmago. Edina, ki mu je v slovenski reprezentanci tokrat lahko vsaj delno sledila, je Eva Terčelj (5.).

»Res je super. Z začetkom sezone sem zelo zadovoljen. Upam, da bom tako zdržal do svetovnega prvenstva. V finalu nikomur ni bilo lahko, nizali smo napake, vsi smo končali s kazenskimi pribitki. Morda sem imel tudi nekaj sreče, da sem se prebil na tretje mesto. Sem pa spodnji del preveslal dobro, tako da sem zadovoljen,« je bil odkrit Savšek, a sreča ponavadi spremlja pogumne, po 3. mestu pa si zdaj z Davidom Florencom delita tudi vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. »On je bil v Pragi tretji, jaz drugi, zdaj sva se pa zamenjala. Trenutno sva izenačena, čakajo pa nas še trije svetovni pokali, bomo videli, kako se bo na koncu razpletlo,« z nogami na tleh ostaja Savšek, ki pa je v prvem delu sezone v slovenski reprezentanci pri lovu na vrhunske rezultate močno osamljen. Na EP in dveh tekmah svetovnega pokala se namreč nihče drug ni prebil med vodilno trojico, pri nekaterih je zalogaj tudi meja finala, v katerega sta se tokrat prebili le še kajakašici Terčeljeva in Urša Kragelj.

Anžetu Berčiču se je denimo med kanuisti deseterica izmuznila za eno mesto (11.), Jure Lenarčič je bil 22., kajakaši pa so končali šele pod 20. mestom (Peter Kauzer 23., Vid Kuder Marušič 26., Janoš Peterlin 32.). »Nizal sem napake, ki so vzele precej sekund. Drugi kvalifikacijski nastop je bil sicer podoben, kot ga znam prikazati, v spodnjem delu sem resda naredil napako, a je bil čas še dober,« je oprimke iskal Kauzer, ki po EP čuti posledice lanske izpuščene sezone zaradi poškodbe. Prvič je sploh v položaju, ko mora loviti stik z najboljšimi, kar ostaja izziv tudi za lanska svetovna prvaka Luko Božiča in Saša Taljata, za katera ostaja deseterica zakleta. Tokrat so bila zanju usodna izpuščena vratica v polfinalu, po takšni napaki ni popravnega izpita. »Naredila sva napako in prišla na tesno skozi vrata, a še vedno misliva, da jih nisva zgrešila. Zadovoljen sem in nisem. Nisva ujela ritma, v težkih kombinacijah pa sva nalogo opravila brez težav,« se Božič ni strinjal s sodniki in priznal, da se na video posnetku ne vidi najbolje usodnih vratic, zato se je zanašal na svoj občutek.