Teji je že čudno, če je ne boli

Slovenska telovadka Teja Belak je na evropskem prvenstvu v športni gimnastiki v Bernu zasedla 6. mesto na preskoku.

Objavljeno
05. junij 2016 15.05
GYMNASTICS-EUR-WOMEN
J. P.
J. P.

Bern - Slovenska telovadka Teja Belak je na evropskem prvenstvu v športni gimnastiki v Bernu zasedla šesto mesto na preskoku, potem ko si je v današnjem finalu najboljše osmerice prislužila oceno 14,483. Z zlatom se je z oceno 14,983 okitila Giulia Steingruber, ki je razveselila domače navijače že s tretjim odličjem najžlahtnejšega leska na evropskih prvenstvih, po Moskvi 2013 in Sofiji 2014, medtem ko je bila lani v Montpellieru srebrna, v Bruslju 2012 pa bronasta. Na stopničkah sta ji družbo delali Britanka Elissa Downie (14,933) in Rusinja Ksenija Afanaseva (14,699).

Dvaindvajsetletna Ljubljančanka, tudi potnica na olimpijske igre v Riu, je tretjič nastopila v velikem finalu na prvenstvu stare celine. Pred tremi leti v Rusiji je bila četrta, lani pa v Franciji osma. »Zelo sem zadovoljna, da se mi je posrečilo narediti sestavo, da se torej nisem zgolj uvrstila v finale. Ponavadi sem vedno padla. Pri drugem skoku sem popravila doskok iz kvalifikacij, tudi ocena je bila boljša. Prvi skok je bil malenkostno slabši, a z rahlo boljšim doskokom. Na koncu je bilo v redu. Ta hip je to moj maksimum, glede na treninge bi težko iztisnila več,« je prepričana Belakova.

»Teden dni pred evropskim prvenstvom sem se odločila, da bom skakala iztegnjeno, ker skrčeno ne bi bilo dovolj. Po Riu o prvenstvu nisem razmišljala, razmišljam o vsaki tekmi posebej. V Bern nisem odšla s takšnimi pričakovanji kot lani, zato mi je bilo nekoliko lažje, čeprav sem letos delala zahtevnejše skoke. Ocene so bile na splošno kar solidne, nobeni od tekmovalk niso dali previsoke,« je poudarila Teja. Pred olimpijskim nastopom jo čakata še dva svetovna pokala: »Ne vem pa še natančno, katera orodja. Videla bom, kako bo s poškodbami.«

Že kar nekaj časa namreč trenira in tekmuje z bolečinami od različnih poškodb. Zdaj si bo vzela kak dan odmora, pravega počitka pa seveda pred Riom ne bo. Bolečin, kot je poudarila v pogovoru za STA, povsem odmisliti ne more: »Ko nekaj izgine, me začne boleti nekaj drugega. Vseskozi je nekaj. Nisem v blestečem stanju, sem pa tega navajena. Kadar me kaj ne boli, je že čudno.« V Bernu sta v članski konkurenci nastopili še dve Slovenki. Tjaša Kysselef je bila na preskoku deveta, Adela Šajn pa na gredi 81.