Tine Urnaut v Arkas h Glennu Hoagu

Kapetan slovenske odbojkarske reprezentance Tine Urnaut se iz Italije seli k turškemu prvaku.

Objavljeno
07. maj 2013 20.52
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Ljubljana - Slovenski odbojkar Tine Urnaut bo v novi sezoni kruh služil v Turčiji pri tamkajšnjem državnem prvaku Arkasu, ki ga vodi nekdanji trener ACH Volleyja, Kanadčan Glenn Hoag. Korošec je potem, ko njegova Vibo Valentia ni dvignila tekmovalne licence za nastopanje v »serie A« tudi v prihodnji sezoni, čeravno si je z rezultati zagotovila obstanek med elito, prekinil sodelovanje s klubom in si novega delodajalca našel v Turčiji.

Pod težo finančnih bremen sta po pravkar končani sezoni podpisala kapitulacijo dva italijanska prvoligaša, v katerih sta si kruh služila slovenska reprezentanta: Vibo Valentia Tineta Urnauta in Altotevere San Giustino Klemna Čebulja. Potem ko je vrste Macerate že prejšnji teden zapustil bloker Alen Pajenk, ki se je preselil k poljskemu Jastrzebskemu, je bilo jasno, da bosta tudi preostala dva Slovenca našla nova delodajalca. Čebulj se je znašel na trnku Ravenne, medtem ko so želeli Urnauta v svoje vrste zvabiti pri Andreoliju Latini, finalistu evropskega pokala CEV, a naposled je pretehtala finančno ugodnejša ponudba turškega Arkasa, v sezoni 2011/12 udeleženca finalnega turnirja lige prvakov.

Arkas, ki nastopa pod taktirko Glenna Hoaga, svojčas tudi uspešnega trenerja ACH Volleyja, je v pravkar končani sezoni sicer osvojil naslov turškega prvaka, v finalu je s 3:1 v zmagah odpravil Halkbank Ankaro, ki jo je vodil nekdanji slovenski selektor Veselin Vuković (ta bo kariero nadaljeval na Japonskem pri moštvu JT Thunders). V klubu so pohiteli s »tržnico« in v svoje vrste že zvabili tudi tri nove okrepitve: ob Urnautu še turškega reprezentančnega blokerja Erhana Dungeja (doslej Galatasaray) in kanadskega korektorja Gavina Schmitta (Iskra Odincovo), do nedavnega rekorderja po številu doseženih točk v eni tekmi (58), pred tedni ga je za eno točko prehitel Kubanec pri korejskem prvaku Samsungu Leonardo Leyva Martinez.

Pri Arkasu so obnovili pogodbe z glavnino domačih igralcev (Mustafa Ramazanoglu, Hasan Yesilbudak, Hakki Capkinoglu, Mustafa Koc, Yigit Gülmezoglu, Yigit Onayli) in zaenkrat le enim tujcem, Kanadčanom Johnom Perrinom, ekipi bodo priključili doslej k Ziraatu posojenega Gökhana Gökgöza, razšli pa so se že s tremi tujci - podajalcem Kevinom Hansenom, sprejemalcem Joaom Bravom in korektorjem Libermanom Agamezom, ki so ga izbrali za MVP pretekle prvoligaške sezone v Turčiji. Vprašljiva je še nadaljnja usoda kanadskega blokerja Adama Simaca, svojčas prav tako člana ljubljanskega kolektiva, in sprejemalca turške izbrane vrste Burutaya Subasija.

Šele 24-letni Koteljčan Tine Urnaut ima za sabo že pestro zgodovino: po treh sezonah pri ACH Volleyju ga je pot vodila v tri odbojkarsko razvite dežele, Grčijo (Olympiakos), Poljsko (Zaksa) in Italijo (Piacenza, San Giustino, Vibo Valentia), zadnje tedne pa je preživel kot član katarskega Al Rayyana in z njim osvojil Pokal princev. Že odkar je polnoleten, nosi tudi dres s slovenskim državnim grbom, je tudi dolgoletni reprezentančni kapetan. Član »dinastije Urnaut«, ki je dala kar nekaj uspešnih odbojkarjev, je še kot golobradi mladenič, še niti 17 let star, v navezi z Mariborčanom Nejcem Zemljakom osvojil tudi naslov svetovnega prvaka v odbojki na mivki do 19 let. V pretekli sezoni sta sicer v turškem prvoligaškem tekmovanju slovenske barve zastopala Alen Djordjevič Kamenik (Cankaya) in zamejec Matej Černic (Fenerbahče), sicer novopečeni očka hčerki Martini.