V čakanju na selektorja in srebrno Saro

Slovenska četverica na decembrsko plavalno svetovno prvenstvo. Tjaša Oder prihodnja tri leta v Sloveniji.

Objavljeno
28. november 2016 23.58
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Ljubljana – Ob koncu novembrskih dni najboljšim slovenskim plavalcem ponavadi uhajajo misli k osrednjemu tekmovanju zimske sezone. Tokrat bo to v Kanadi, od 6. do 10. decembra bodo plavali na SP v 25-metrskem bazenu, ekipo bo vodil Ravenčan Gorazd Podržavnik, zdaj prvi kandidat za novega selektorja.

Natanko pred mesecem je na zasedanju volilne skupščine Plavalne zveze Slovenije predsedniško mesto od Mirana Kosa prevzel Jakob Bednarik, strokovnjak s Fakultete za šport, stari znanec slovenskih bazenov in utripa v plavalnem športu. Napovedal je nekaj sprememb, prizadevanje za kar najboljše razmere vrhunskih plavalcev, vrnitev Dimitrija Manceviča, nazadnje beloruskega selektorja, novo vlogo naše srebrne olimpijke Sare Isaković, iskanje glavnega pokrovitelja zveze ...

Slednjega v plavanju ni bilo že od odhoda SCT ob izteku olimpijskega leta 2008, sploh najodmevnejšega doslej, ko gre za slovenske dosežke v bazenu – takrat je namreč najprej pomladi Isakovićeva osvojila prvo zlato kolajno na evropskem prvenstvu poletne sezone za naše plavanje v letih samostojnosti, Peter Mankoč je z 2. mestom na tem EP dosegel svoj največji uspeh v 50-metrskem bazenu, imenitno sezono pa je omenjena Blejka zaokrožila z edino slovensko plavalno kolajno na olimpijskih igrah. Odtlej pri zvezi, torej dolgih osem let, niso imeli glavnega pokrovitelja, včeraj pa so se razveselili slovesnega podpisa s Slovensko industrijo jekla (SIJ), ki je doslej že pomagala Fužinarjevim plavalcem, poleg njih pa tudi biatlonski reprezentanci ter jeseniškim hokejistom. »Kot predstavniki bazične industrije smo naredili korak naprej v sodelovanju z bazično športno panogo,« je na novinarski konferenci poudaril Anton Černih, direktor uprave SIJ.

Pred strokovnim svetom in nato izvršnim odborom zveze pa bo v prihajajočih tednih odločitev o novem selektorju. Radovljičan Miha Potočnik se bo umaknil, kandidature zbirajo do 8. decembra, prvi favorit v plavalnih krogih je Gorazd Podržavnik iz Fužinarja, po organizacijskih in tekmovalnih uspehih nesporno plavalnega kluba št. 1 v zadnjih letih pri nas. »Nisem se še odločil o kandidaturi, do konca tedna in odhoda v Kanado moram premisliti o vsem skupaj,« je dejal Korošec, ki bo na prihajajočem prvenstvu vodil Nastjo Govejšek, Gajo Natlačen, Petra Johna Stevensa in Martina Baua. Slednji se je pred kratkim iz matičnega mariborskega kluba na lastno željo preselil na Ravne in zdaj trenira prav pri Podržavniku, h kateremu se bo čez slaba pol leta iz ZDA vrnila Tjaša Oder ter ostala doma do naslednjih OI v Tokiu. Omenjeni trener je sicer za Delo dejal, da si bo začrtal jasen cilj, če bo postal novi selektor – vsaj en olimpijski finale 2020.

Ko pa se beseda med plavalci zasuče prav k OI, v spominu ostaja sanjski dosežek Sare Isaković. Novi predsednik si jo želi kot direktorico zveze, pogodbe še ni podpisala, trenutno je v Dubaju, v novem letu pa bo sporočila, ali bi to nalogo glede na obveznosti v Združenih arabskih emiratih dejansko lahko sprejela.