V Tokio po zamujeno v Riu

Jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol bosta olimpijski ciklus začeli na Palmi. Svetovno prvenstvo največji letošnji izziv.

Objavljeno
14. januar 2017 00.33
Vito Divac
Vito Divac
Ljubljana – Tina Mrak, Veronika Macarol in tudi trener Tomaž Čopi tudi pet mesecev po nastopu v Rio de Janeiru ne morejo pozabiti šestega mesta na olimpijskih igrah. Bili sta namreč povsem blizu kolajni, žal pa sta jima dve diskvalifikaciji odnesli bron.

Nekaj časa bodo zagotovo še premlevali smolo v Riu, a bolj ko se bodo približevale tekme v letu 2017, manj bo vračanja v preteklost. Najbrž do aprilske regate svetovnega pokala v Palma de Mallorci. Takrat se bo začel tudi olimpijski ciklus za Tokio 2020. Kot kaže, bosta na daljnem vzhodu nosilki slovenske jadralske kakovosti. Trikratni nosilec olimpijskih kolajn Vasilij Žbogar se še ni odločil, kako, če bo nadaljeval kariero v olimpijskih razredih, prihajata pa dva ambiciozna mladca Lin Janežič in Anže Podlogar v razredu »49er«.

Mrakova in Macarolova, ki skupaj jadrata že štiri leta, želita na Daljnem vzhodu osvojiti zamujeno v Riu. Pot do Tokia pa bo dolga in zahtevna. Tako kot je bila za Mrakovo od Londona do Ria. Izkušnje s pravili iz Ria, zaradi katerih sta bili diskvalificirani (Čopiju je zelo žal za drugo diskvalifikacijo), so bile, žal, grenke, Primorkama pa so pokazale smernico za Tokio. Nikoli namreč ni dovolj učenja zapletenih jadralskih pravil. »Štirje dobri meseci mentalnega počitka so bili dovolj, da sva se z Veroniko motivirali za novo štiriletno olimpijsko obdobje. Gradili ga bova na izkušnjah, a ne samo z olimpijskih iger, ampak tudi na vsem, kar sva v minulem obdobju počeli,« je krmarka Mrakova povedala o Tokiu 2020 na novinarski konferenci v vojašnici Edvarda Piperka v Ljubljani, kjer sta se z Macarolovo predstavili tudi kot vojakinji športne čete Slovenske vojske.

Drugo pot v Tokio pa sta v Riu tlakovali z odličnim jadranjem v vseh razmerah, kar v minulih letih ni bila njun adut. Tudi to je bila prvovrstna izkušnja, saj sta se naposled prepričali, da lahko tudi na največji tekmi enakovredno tekmujeta z najboljšimi za kolajno.

Mrakova in Macarolova se bosta letos v dvosedu 470 osredotočili na svetovno prvenstvo v Solunu, ki bo na sporedu med 7 in 15. julijem. Pravita, da jima je večji izziv kot pa se po zlati (2015) in dveh srebrnih kolajnah (2014 in 2016) na evropskih prvenstvih osredotočiti na kontinentalno lovoriko. Na SP sta bili doslej najboljši v Santaderju (5.), kjer sta lovili olimpijsko normo in La Rochellu (7.). Na EP v Monaku bosta sredi poletja seveda nastopili z enakimi cilji kot v minulih treh letih. Čaka pa ju še nekaj regat svetovnega pokala. Za konec sezone pa bosta v Enošimi na Japonskem še preizkusili olimpijsko regatno polje.