Visoki valovi odnesli sanje

SP v plavanju: Na 1500 m prosto Natlačnova 13., Odrova 15.

Objavljeno
24. julij 2017 23.17
Plavanje Kranj Tjaša Oder 3.6.2017 Kranj Slovenija [plavanje,Tjaša Oder,Kranj,Slovenija]
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Budimpešta – Drugi tekmovalni dan se v Budimpešti iz slovenskega zornega kota ni razpletel po najbolj vznesenih napovedih. V sanjah se je prikazoval finale Tjaše Oder, prvi na tem prvenstvu za našo reprezentanco, a Korošica je krepko zaostala za svojimi najboljšimi dosežki iz preteklosti na 1500 metrov. Zasedla je 15. mesto, ravenska soplavalka Gaja Natlačen je bila 13.

Pred vidno podčrtanim slovenskim torkom je spored včerajšnjega dne razkrival le eno disciplino za naš tabor: Fužinarjevi plavalki Gaja Natlačen in Tjaša Oder sta se s konkurenco pomerili na 1500 m prosto. O tem, da bo z naskokom prva favoritinja te preizkušnje Američanka Katie Ledecky, ob domači matadorki Katinki Hosszu in morda Švedinji Sarah Sjöström očitno prva zvezdnica prvenstva, ni bilo dvoma, to je potrdila že v predtekmovanju, ko je bila že drugouvrščena Španka Mirela Belmonte od nje počasnejša za 17,83 sekunde! Slovenki sta zaostali daleč za finalnim vizumom.

Glede na dosežke v preteklosti je bil ta za Natlačnovo, rojeno leta 1997, težko dosegljiv, pri tri leta starejši Odrovi je zgodba drugačna. Bronasta z lanskega evropskega prvenstva v Londonu bi upravičeno morala pričakovati več od včerajšnjega dosežka – s časom 16:34,86 je močno zaostala za svojim londonskim državnim rekordom 16:08,67 –, res pa je, da po vseh težavah zadnjih mesecev in ugibanju o tem, ali bi se sploh udeležila prvenstva v Budimpešti, tukaj ni mogla sanjati o ponovitvi svoje lanske tekmovalne ravni. Z omenjenim časom z EP 2016 bi bila v včerajšnjem predtekmovanju 5. in tako zapisana na seznamu današnjih finalistk.

»Seveda sem razočarana, ko si mislim, kako hitra sem bila nekoč, obenem je res, da na to prvenstvo nisem mogla priti z velikimi pričakovanji. Sezona je bila v ZDA, če odmislim uspeh pri študiju, zame slaba, v zadnjih tednih preprosto ni bilo časa, da bi skupaj s trenerjem ujela vrhunsko tekmovalno pripravljenost,« je poudarila po prvem nastopu in se spomnila našega zadnjega pogovora ob koncu hrvaško-slovenskega prvenstva na Reki, ko je navzlic doseženi normi razmišljala o (ne)smiselnosti odhoda v madžarsko metropolo. Selektor in obenem njen trener Gorazd Podržavnik jo je le uvrstil na seznam potnikov. »Vem, Gorazd mi je poskusil vliti pozitivno energijo, vendarle je drugače tekmovati med svetovno elito, kot pa vaditi doma za kategorijsko DP, ki bo v prvih dneh avgusta,« je dejala Ravenčanka, pred katero je še v petek nastop na 800 m prosto, nato pa upanje, da bo boljša na svetovnem prvenstvu čez dve leti: »Vse odmevne dosežke sem doslej beležila na evropskih prvenstvih, leta 2019 si na svojem zadnjem SP želim pokazati, da sem iz pravega testa.«

Gaja Natlačen? V internem dvoboju je bila tako kot pred dvema letoma na prvenstvu v Kazanu hitrejša od prijateljice in klubske soplavalke, a tudi nad svojim dosežkom, 13. mestom s časom 16:34,86, ni bila navdušena. V zadnjih tednih priprav jo je mučila tudi angina, že tako si zaradi astme na prvenstvu mora pomagati z vdihljaji razpršila za lažje dihanje, nikakor pa noče pri zdravstvenem stanju iskati izgovora za neuresničene cilje. »V drugi polovici tekme me je kar pobiralo, ni bilo več dovolj moči. V torek me bolj za občutek po dolgi tekmi čaka še preizkus na 200 m prosto, več si obetam od petkovega nastopa na 800 m,« je povedala in potrdila, da se ne bo pridružila falangi plavalcev, ki študirajo v ZDA. Jeseni bo brucka na univerzi v Ljubljani, lotila se bo psihologije.