»Tri gole so včasih zabili povprečni napadalci«

Zvezdnika Portugalske in Poljske Ronaldo in Lewandowski imata na evropskem prvenstvu skromen strelski izkupiček.

Objavljeno
29. junij 2016 15.49
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec

Ljubljana – Zadetki najboljših napadalcev so postali redek pojav. Cristiano Ronaldo je na evropskem prvenstvu zabil le dva gola, Robert Lewandowski celo nobenega. Kljub temu ne igrata slabo, saj sta se podrejata moštvenemu uspehu.

Skromnost je lepa čednost, a zgolj, če nisi nogometni napadalec. Že res, da so na vrhu lestvice strelcev Gareth Bale, Antoine Griezmann in Alvaro Morata (vsi so dali po tri gole), toda ostali zvezdniški napadalci imajo strelski mrk. Predvsem so zatajili najboljši strelci kvalifikacij. Robert Lewandowski jih je v kvalifikacijah zabil trinajst, Zlatan Ibrahimović enajst, Thomas Müller devet, toda na evropskem prvenstvu so vsi trije pri veliki ničli. V Franciji je dva gola zabil Cristiano Ronaldo, toda zanj je takšen izkupiček zadovoljiv na eni tekmi, ne pa na celotnem prvenstvu.

Oblak: Klasičnih napadalcev ni več

»Tri gole so včasih zabili povprečni napadalci, najboljši so jih imeli več,« je izstrelil Brane Oblak, nekdanji slovenski nogometaš. Tukaj je najprimernejša primerjava s svetovnimi prvenstvi, saj je na evropskem prvenstvu letos prvič 24 reprezentanc in 52 tekem. Na mundialih je vsaj 52 tekem od leta 1982 naprej in najboljši strelec je vedno imel najmanj pet golov, največ pa brazilski Ronaldo na SP 2002 – kar osem. »Nogomet se spreminja, saj danes vsi taktizirajo. Kako lahko Italijanom sploh zabiješ gol? Nemogoče. Borijo se in ves čas mečejo pod noge, zato so neprebojni. Ne vidim enega strelca, ki bi lahko izstopal. Verjetno bosta na vrhu Bale ali Griezmann, toda napadalci vse pogosteje hodijo v zvezno vrsto. Klasičnih napadalcev, ki bi samo stali spredaj, ni več.«

Velika posebnost je Thomas Müller. Na svetovnih prvenstvih je zabil deset golov, na evropskih prvenstvih še niti enega. »Müller zdaj misli, da je dober in ves čas stoji v zvezni vrsti, zato ne more zabiti gola. Na svetovnem prvenstvu v Braziliji je bil skromnejši in potrpežljiv, kar mu je omogočilo več golov,« je rekel Oblak.

Podobno razmišlja trener Bojan Prašnikar. »Glavna ideja vseh reprezentanc je obramba. Napadalci nimajo pravih priložnosti, zato je malo zadetkov. Več prostora je na krilu, saj so branilci povsem osredotočeni na kazenski prostor. Najboljši napadalci lahko naredijo še največ dobrega, če pripravijo priložnosti soigralcem. A danes je v kazenskem prostoru malo prostora že za podajo, kaj šele strel,« pravi nekdanji slovenski selektor.

Ampak zakaj napadalci zabijejo več golov v klubih, čeprav igrajo proti enako vrhunskim branilcem kot na evropskem prvenstvu? Ronaldo je denimo v minuli sezoni v mrežo pospravil 51 žog, Lewandowski 42. »Res je, toda na reprezentančnem tekmovanju je manj tekem in manj časa za pripravo, zato se vsi bolj podredijo ekipi. Zvezdniki na veliko tekmovanje večinoma ne pridejo po osebno potrditev, saj jo dobijo že v klubu. Raje se posvetijo moštvenemu uspehu,« je imel Prašnikar pripravljen odgovor.

Prašnikar: Vse sloni na Ronaldu

Na Poljskem in Portugalskem bodo danes trepetali za nacionalni uspeh, toda marsikdo vidi ta obračun le kot strelski spopad Lewandowskega in Ronalda. Dosedanje tekme na evropskem prvenstvu pa dokazujejo, da je takšno razmišljanje napačno. Poljska je v Franciji zabila največ en gol na tekmo, skromna je tudi portugalska učinkovitost. Izjema je le njena partija proti Madžarski (3:3).

»Poljska je dobro uigrana, saj se celo Lewandowski veliko vrača v zvezno vrsto in pomaga. Pri Portugalski je bolj opazna odvisnost od enega nogometaša. Vse sloni na Ronaldu in delno na Naniju, zato so imeli Portugalci težave v skupinskem delu,« je razložil Prašnikar. Da bo v polfinale napredovala Portugalska, je prepričan Oblak, a ne nujno z Ronaldovimi zadetki: »Ronaldo bo zabil gol, če bo le prišel do priložnosti. A če ga pokrivata dva branilca, ne pride do izraza. Edino z glavo je vseskozi nevaren. Ko skoči, kar obstoji v zraku. Nekje v ozadju preti Ricardo Quaresma. Ronaldo je že zdavnaj rekel, da je Quaresma eden najboljših nogometašev, če se ocenjuje samo tehnično znanje.«

A naj vas ne zmoti podatek, da so vsi klubi za Lewandowskega skupno odšteli zgolj 5,15 milijona evrov odškodnine. Tako je zgolj zato, ker je Bayern počakal, da je poljskemu ostrostrelcu potekla pogodba z Borussio Dortmund in je lahko odšel na Bavarsko brez odškodnine. Golo naključje, nič drugega. Enako, kot je verjetno naključje, da sta oba z Ronaldom tako neučinkovita na evropskem prvenstvu. Toda vse lahko spremenita samo ena žoga in en strel. In gotovo bi oba takoj podpisala, da ne zabijeta niti enega gola več, njuna reprezentanca pa prihodnjo nedeljo osvoji evropski naslov.