Dončić s šampanjcem »vdrl« na konferenco (VIDEO)

Selektor Igor Kokoškov je na novinarski konferenci poudaril, da je z zlatim moštvom postal boljši trener. Klik na 28. minuto.

Objavljeno
18. september 2017 16.01
M. F.
M. F.

Istanbul − Prešerno veselje slovenske košarkarske reprezentance po osvojenem naslovu evropskega prvaka se je nadaljevalo tudi na novinarski konferenci. Prvi so besedo dobili v srbski reprezentanci. Prvi zvezdnik moštva Bogdan Bogdanović je bil v izjavi kratek. »Turnir je bil za nas odličen, rad bi čestital soigralcem za doseženo. Težko je govoriti po porazu v finalu. A nekega dne bomo osvojili zlato,« je vidno poklapano napovedal Bogdanović, ki je v finalu prispeval 22 točk za srebrno moštvo.

Selektor Aleksandar Đorđević je najprej čestital zmagovalni ekipi: »Slovenija si je zaslužila to kolajno. Nobene tekme ni izgubila, kar nobeni ekipi ni uspelo že dolgo časa. Igrali so odlično košarko,« je dejal in Goranu Dragiću čestital za naziv MVP.

Evropski prvaki prihajajo domov

Govorno mizo je nato zasedla slovenska izbrana vrsta. Za mikrofone so sedli selektor Igor Kokoškov v spremstvu pomočnikov Rada Trifunovića, Aleksandra Sekulića in Jake Lakoviča ter Goran Dragić in Klemen Prepelič.

»Uresničili smo sanje. Slovenija si je želela kolajno 25 let, mi smo osvojili zlato, občutki so nepopisni,« je povedal Prepelič, z 21 točkami drugi strelec slovenske izbrane vrste v finalu.

Dragić je čestital Srbiji za borbo in srebrno kolajno ter pohvalil soigralce, trenerski štab, vodstvo Košarkarske zveze Slovenije in navijače: »Brez navijačev nam dosežek ne bi uspel. Zavedamo se, da je Ljubljana daleč od Istanbula, zato zelo cenimo, da jih je 6000 prišlo na tekmo. Občutek je bil neverjeten,« je vtise nizal prvi igralec tega evropskega prvenstva in državljane pozval: »Slovenija, prihajamo domov kot evropski prvaki!«

Na pohvale za doseženo statistiko in naziv MVP se je Dragić odzval z opozorilom, da na parketu ni bil sam, rezultati so plod moštvenega dela. »Nisem samo jaz. Niti Luka ali Klemen. Pomembna je cela ekipa. Košarka je ekipni šport in ponosen sem na svoje reprezentančne kolege,« je 31-letnik pohvalil vse člane ekipe.

Zaradi čustev ni bilo enostavno

Ko je dobil besedo selektor Kokoškov, je v novinarsko središče vstopil poškodovani Luka Dončić s šampanjcem in slavnostno škropil trenerski štab ter soigralca.

»To je neverjeten dan za slovensko košarko! Zelo sem ponosen na fante, ekipo. Vesel sem, da smo imeli tudi močno podporo s tribun. Vedeli smo, da se moramo osredotočiti na igro, psihično ni bilo enostavno; bilo je čustveno, saj se je veliko stvari dogajalo zunaj dvorane v stiku z družino in prijatelji ... Priprava zato ni bila enostavna, morali smo se osredotočiti na drobne stvari. Naše vodilo je bilo: delati enako kot vse prvenstvo. Pristopa nismo spreminjali. Držali smo se svojega načrta in filozofije,« je razmišljal vselej mirni Kokoškov.

»Nikoli nisem obljubljal zlate kolajne, zgolj to, da bomo trdo delali. Vsa slava gre igralcem, oni so zaslužni za vse, to je njihova ekipa, moja naloga je bila zgolj sprejemati odločitve zanje,« je skromno poudaril srbski trener in se za podporo zahvalil tudi košarkarski zvezi, ki je vseskozi verjela v odličje.

Kokoškov: Z njimi sem postal boljši

Preudarni Kokoškov, ki je ohranjal mirnost skozi ves turnir, tudi v vroči končnici finala, je izpostavil še svoje pomočnike, s katerimi se ni vedno strinjal, a prav to kresanje mnenj je povzročilo velike razprave na sestankih. In prav to »je izpopolnilo štab, da smo na koncu vselej družno sestavili načrt igre in dihali kot eno«.

»Upam, da so košarkarji naredili Slovence ponosne toliko, kot so naredili mene ponosnega kot trenerja. Z njimi sem postal še boljši,« je še razpredal Kokoškov, sicer asistent v NBA pri Utah Jazz.

Dragić je na novinarsko vprašanje o prihodnosti srbskega selektorja na slovenski klopi opozoril, da izbrana vrsta ne bo dala Igorja nikomur, saj si želi, da ostane s slovenskim moštvom ...