(Ne)športni duh

Srbske navijače je finale razočaral, čeprav priznavajo, da od ošibljene reprezentance nihče ni pričakoval niti srebra.

Objavljeno
18. september 2017 10.49
Turkey Basketball Europeans
Zorana Baković
Zorana Baković

»Kljub vsemu boju, želji, z deseterico igralcev proti sijajnim tekmecem z vetrom v hrbtu najboljši ekipi Srbije ni uspelo kronati mandata Aleksandra Đorđevića z evropskim prestolom.« Tako so konec evropskega košarkarskega prvenstva pokomentirali pri časopisu Politika, katerega poročevalec iz Istanbula Milun Nešović je zaključil, da so srbski košarkarji izgubili tekmo že v prvem polčasu.

»V devetih minutah in devetih sekundah smo prejeli 36 točk. Obramba, ki je pred tem lomila vse tekmece na prvenstvu, je v trenutku popustila,« ugotavlja Nešović. Srbija je bila včeraj žalostna.

In besna, predvsem besna. Eurobasket se je končal z globokim občutkom poraza, namesto športnega veselja zaradi izjemno dobrega rezultata glede na to, da je srbska reprezentanca odšla na turnir brez najboljših igralcev.

Predsednik Aleksandar Vučić je srbskim košarkarjem čestital, ne da bi omenil besedo poraz. »Pogumno ste se borili za Srbijo in dostojno zastopali našo zastavo in grb,« je zapisal v čestitki. Toda televizijski komentatorji so po koncu tekme vsi do zadnjega sedeli s sklonjenimi glavami in vsak od njih je imel svojega krivca za osvojitev srebra. Za nekatere so bili to zgrešeni prosti meti Ognjena Kuzmića, za nekatere druge celo zarota.

Na poročilih televizije N1 ob 19. uri se je namreč novinar pogovarjal s Sašom Dončićem, očetom Luka Dončića, na velikem zaslonu v ozadju pa je bil izpisan rezultat 93:85, s katerim se je pozneje končala tekma. Takoj po njej so se razširile teorije zarote, ki niso potihnile, vse dokler se ni izkazalo, da je bil to izid prejšnje tekme med Španijo in Rusijo.

Eden od najboljših srbskih košarkarjev Miloš Teodosić je nešportno komentiral tekmo na družbenih omrežjih. Pod fotografijo srbske ekipe z Bogdanom Bogdanovićem v ospredju je zapisal: »Zame si ti MVP, zame ste vi šampioni!«

Toda nihče ne oporeka Sloveniji, da je zasluženo osvojila zlato. Med srbskimi športnimi komentatorji vlada le nestrpno pričakovanje naslednje priložnosti, ko se bo, kakor so prepričani, izkazalo, da ima Srbija najboljšo ekipo. Trenutno so vsi razočarani, toda srebrne fante bodo danes zvečer kljub vsemu množično pričakali pred Starim dvorom v Beogradu.